СРПСКА БАЛКАНСКА ЛЕПОТА ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ ЈЕДНОГ АМЕРИКАНЦА

Хуманитарна изложба „Српска балканска лепота из перспективе једног Американца“, аутора Веслија Чанела, биће отворена у Етнографском музеју 13. августа и трајаће до 3. септембра. Изложба фотографија представља шестогодишњи пројекат инспирисан лепотама Србије, који се реализује захваљујући гостопримству Етнографског музеја у Београду. Организатори су удружење „Кругови уметности“ и ЕУС Србија, док је подржку пружила Градска општина Стари град.

Приход од продаје фотографија ће путем донација бити прослеђен деци са инвалидитетом преко удружења грађана „Ево рука“, како би се обезбедио простор за свакодневни боравак и специјалан рад са децом посебних потреба. Сви учесници, као и читава организација, имају велику жељу да помогну деци како би њихова свакодневица била боља и осмех већи.

Весли Чанел је амерички фотограф из Атланте, који је у протеклих десет година Србију обишао чак осамнаест пута. Шест година требало је овом изврсном уметнику да направи невероватне фотографије широм Србије и из тог посла развије велику љубав и наклоност према нашој земљи. У средишту његове фотографске визије увек су два принципа – први је да види невидљиво и примети лепоту у ономе што често није уочљиво, а дуги је оживљавање и ангажовање фотографије, било да је у питању дрво, град, цвет или особа. Љубав према Србији почела је у једном америчком кафићу када је Весли из џепа извукао заосталу новчаницу од сто динара…

Градска општина Стари град позива све сураграђане и љубитеље уметности да посете изложбу, као и све оне који су у могућности да путем куповине неке од фотографија помогну деци са посебним потребама. Улаз је бесплатан током три недеље трајања изложбе.