SREĐIVANJE DVORIŠE FASADE U PASAŽU ČIKA LJUBINE ULICE

Opština Stari grad uložiće 11 miliona dinara u restauraciju dvorišne fasadeu Čika Ljubinoj ulici broj 7.U ovom pasažu koji povezuje Čika Ljubinu i Knez Mihailovu ulicu, opština finansira sređivanje dvorišne fasade, dok Grad, stanari i zakupci poslovnog prostora zajednički finansiraju sređivanje ulične fasade. Tender za izvođenje radova je raspisan, a početak radova se očekuje krajem leta.JP „Gradsko stambeno“ je tokom 2007. i ove godine rekonstruisalo terase u dvorišnom delu, koje su bile sklone padu. Radovi su privedeni kraju.

Od 2001. do 2008. godine, opština je za uređenje fasada ukupno uložila oko 128 miliona dinara!

– Uspeli smo da revitalizujemo sve fasade na Obilićevom vencu, na inicijativu stanovnika ovog kraja. Obnovili smo fasadu zgrade na uglu Topličinog venca i Pop Lukine, kao i fasadu u Kneza Sime Markovića5, 7 i 9 i to sve isključivo opštinskim sredstvima. Naša želja da uredimo ambijentalne celine na Starom gradu se poklopila i sa željom građana koji žive na Kosančićevom vencu – kaže Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad. Prema njenim rečima, pored uređenja ovih celina, opština je renovirala fasade Pravno-poslovne škole u Svetogorskoj ulici, kao i Zavoda za javno zdravlje u Bulevaru despota Stefana.

– Želela bih da uputim apel građanima, stanovnicima renoviranih zgrada da, ako je moguće, sklone spoljne jedinice klima uređaja (prebace ih npr. u dvorišni deo zgrade) – istakla je Mirjana Božidarević.

– Na Obilićevom vencu je ostalo da se renovira fasada zgrade br. 17. Pošto je počela da se obrušava, Opština i JP «Gradsko stambeno» postavili su čeličnu žicu i skelu da bi zaštitila građane. Čekamo projekat restauracije ove fasade, koji treba da uradi Republički zavod za zaštitu spomenika. Do sada smo na Kosančićevom vencu renovirali fasade zgrade br. 26, ulica Kosančićev venac, zgrade br. 3 i 10 u Zadarskoj, zgrade br. 2 i 4 u Srebreničkoj i u toku je revitalizacija fasade zgrade u Srebreničkoj br. 3 – ističe predsednica Božidarević.

Osim u ambijentalnim celinama, Opština je finansirala i revitalizaciju fasada u Nušićevoj br. 6 i 27 (zgrada JP «Poslovni prostor opštine Stari grad»), Trg Republike 3, Knez Mihajlova 53-55, Likovna akademija.