SADNJOM 50 MLADICA DRVEĆA OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE

Povodom Svetskog dana planete Zemlje, a u okviru akcije “Zeleni gradovi Srbije”, Savet za ekologiju GO Stari grad danas je organizovao sađenje 50 sadnica zimzelenog i listopadnog drveća, u parkiću kraj Save, kod Spomenika obalskim padnicima,

pored Brankovog mosta. Događaju su pored članova Saveta za ekologiju na čelu sa Andreom Simonov, prisustvovali Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad i zamenica Ana Danilović, koje su zasadile prvu sadnicu (na slici), pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Stari grad“, “Prijatelji dece Starog grada“, kao i predstavnici JKP „Zelenilo Beograd“.

Polovina ovih sadnica je istovremeno posađena u osnovnim školama Braća Baruh, Vuk Karadžić, Mihajlo Petrović Alas, Stari grad i Kralj Petar prvi, a akciju su predvodili članovi Opštinskog veća.

Inicijatori akcije su Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Narodna kancelarije predsednika republike i Institut za šumarstvo, koji su svim prijavljenim opštinama u Srbiji (njih oko 100) poklonili po 50 sadnica, koje će biti posađene istog dana.

Na Starom gradu su zasađene mladice visokih lišćara i četinara i to: ukrasne šljive, bagrema, jasena, javora, lipa i tuje. Kako navode iz „Zelenila“, pravo je vreme za sadnju, a ovo drveće će se tokom leta intenzivno zalivati pa se očekuje da za desetak godina postignu punu veličinu.