REGIONALNA KONFERENCIJA „TOLERANCIJOM I DIJALOGOM PROTIV GOVORA MRŽNJE“

Pod sloganom „Tolerancijom i dijalogom protiv govora mržnje“ danas je u svečanoj sali opštine Stari grad održana regionalna konferencija, u organizaciji Ministarstva za omladinu i sport, Omladinskog servisa za podršku mladima iz Vrnjačke Banje, uz podršku Kancelarije za mlade opštine Stari grad.

Konferenciju je otvorio ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić.
– Ovu, 2013. godinu proglasili smo godinom tolerancije i fer pleja u sportu i danas smo se okupili ovde da sumiramo rezultate. Dobili smo velika priznanja od EU koja nas obavezuju da nastavimo da radimo bolje i odgovornije. Na nama je da afirmišemo i promovišemo toleranciju među mladima – rekao je ministar Udovičić.

Ministar je istakao i važnost edukacije mladih, ali starijih ljudi, roditelja, nastavnika, medija, kako bi uticali na širenje pravih vrednosti.

– Nažalost, svedoci smo velikog nasilja na sportskim tribinama, međuvršnjačkog nasilja, kao i govora mržnje putem društvenih mreža. Tome moramo stati na put, i zato apelujem na novinare da utiču na širenje „pozitivnog mišljenja“. On je ukazao i na globalne promene koje su zahvatile naše društvo, ali koje zahtevaju vreme da se ostvare i pozvao sve da budu tolerantniji i bolji prema drugima.

Skupu se obratila i gospođa Antje Rotemund, šefica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.
Koordinator KZM Stari grad Bojan Marić kaže da Kancelarija za mlade opštine Stari grad podržava sve kampanje koje u prvi plan ističu toleranciju i borbu protiv govora mržnje, kao i sve aktivnosti koje se odnose na mlade, i promovišu ravnopravnost i poštovanje različitosti.

– Danas živimo u vremenu u kome dominiraju savremene informatičke tehnologije i brze komunikacije. Potrebno je obratiti pažnju i boriti se protiv svih vidova diskriminacije i govora mržnje, posebno na internetu i društvenim mrežama. Internet je moćno sredstvo, i treba ga koristiti za promovisanje pozitivnih vrednosti i sadržaja, posebno među mladim ljudima.

U nastavku programa konferencije prikazana je i video prezentacija kampanje „Protiv govora mržnje na internetu“, kao i njena nacionalna multimedijalna prezentacija.