RASHLADNI UREĐAJI U VRTIĆIMA NA STAROM GRADU

Na sednici Opštinskog veća Starog grada održanoj 5. jula, odlučeno je da se Predškolskoj ustanovi „Dečji dani“ dodeli 755.890 dinara za kupovinu 28 klima uređaja za prostorije u kojima borave deca. Zbog povećanog broja dece koja su tokom paklenih dana doživela toplotni udar ili su dehidrirali, opština će izaći u susret svim vrtićima, a posebno će se voditi računa da rashladne uređaje dobiju deca od 1 do tri godine, obzirom da se vaspitači u vrtićima na Starom gradu pridržavaju pravila da ih ne izvode napolje.
Opština Stari grad je na zahtev Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije iz budžeta izdvojila 2.500.000 dinara za sanaciju sanitarnih čvorova.

 

Najveću sumu novca opština Stari grad je ovom prilikom dodelila Filološkom fakultetu u iznosu od 7.250.000 dinara. Najveći amfiteatar na ovom fakultetu „Sala heroja“ biće potpuno renovirana. Naime, novac će biti iskorišćen za zanatsko-građevinske i elekro radove. Sredstva u iznosu od 76.000 dinara dobiće i OŠ „Mihailo Petrović Alas“ za nabavku opreme za fizičko vaspitanje.

Prirodnjačkom muzeju dodeljena su novčana sredstva u iznosu od 140.000 dinara za kupovinu kompjutera i štampača, a Muzeju pozorišne umetnosti odobreno je 402.045 dinara za rekonstrukciju brodskog poda u zgradi muzeja u Jevremovoj br.19. Ustanovi za za muzičko-scensku delatnost „Jugokoncert“ dodeljeno je 800.000 dinara za nabavku repro materijala i opreme za duvačku sekciju i sekciju žičanih instrumenata za Simfonijski orkestar RTS-a.

Opština Stari grad opredelila je 650.000 dinara za izvođenje geotehničkih istražnih radova za potrebe sanacije letnjih bazena u objektu Javnog preduzeća SRPC „Milan Gale Muškatirović“. Takođe, za montažu gromobranske instalacije ovom javnom preduzeću dodeljeno je 1.965.000 dinara, dok je za adaptaciju hidromašinske i termotehničke instalacije (filteri za vodu) otvorenih i zatvorenih bazena izdvojeno 2.000.000 dinara.

Pomoć nevladinim organizacijama

Nastavljeno je i sa dotacijama nevladinim organizacijama, te je ovom prilikom Udruženju građana Romski centar „Dorćol“ dodeljeno 60.000 dinara za organizaciju turnira u malom fudbalu, šahovskom klubu „Gambit“ dodeljeno je 39.000 dinara za troškove učešća u prvoj ligi Srbije, Srpskom demokratskom forumu odobreno je 60.000 dinar a za pružanje besplatne pravne pomoći izbeglicama, Udruženju građana „Sveti spas“ pripalo je 200.000 dinara za pružanje raznih vrsta pomoći interno raseljenim licima, dok je vaterpolo klubu „Beograd“ dodeljeno 70.000 dinara za troškove učestvovanja na prvenstvu Srbije za mlađe kategorije. Opština će manastiru Visoki Dečani dodeliti 360.000 dinara za troškove štampanja male monografije manastira Visoki Dečani.

Nagrade policajcima meseca

Opština Stari grad svakog meseca dodeljuje tri ravnopravne novčane nagrade policajcima zaposlenim u MUP-u Srbije OUP Stari grad i od prošle godine nagrađuje i najboljeg policajca iz policijske stanice „Bezbednost na rekama“. Na sednici Opštinskog veća odlučeno je da se nagrade od 4.000 dinara povećaju na 5.000 dinara, što se takođe odnosi i na najboljeg vatrogasca meseca.

Zahvalnice predsednici

Na adresu opštine Stari grad stigle su dve zahvalnice upućene predsednici Mirjani Božidarević. Baletska škola „Lujo Davičo“ izrazila je zahvalnost opštini na pomoći bez koje ne bi mogao biti renoviran suterenski prostor u školi, koji će početkom nove školske godine dobiti nov nameštaj za đačke svlačionice. Opština je ovoj školi kupila i rashladne uređaje za baletske sale na drugom i trećem spratu i baletske patike za učenike. Zahvalnost opštini izrazila je i predsednica hora „Braća baruh“, gospođa Marlena Veinberger Pavlović, a povodom novčane pomoći za učešće na svetskom festivalu Zimrija u Izraelu.