PROTESTNA TRIBINA „MAME SU LJUTE” U USTANOVI KULTURE „STARI GRAD”

Inicijativa „Mame su zakon” i opština Stari grad održaće u subotu, 22.12. u 14,30 protestnu tribinu „Mame su ljute” u Ustanovi kulture „Stari grad”, Kapetan Mišina 6a.

Na tribini će govoriti Sofija Mandić, pravnica i aktiviskinja iz Ženske platforme za razvoj Srbije, Bojana Selaković, pravnica i članica UO Udruženja „Roditelj”, Mila Popović, predsednica Skupštine GO Stari grad, i narodne poslanice Tatjana Macura i Ljupka Mihajlovska. Moderatorka razgovora je Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Vreme.

Inicijativa „Mame su zakon” traže da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Zato su 15. decembra ispred Vlade Srbije održale protest pod nazivom „Mame su ljute” jer državnim budžetom za narednu godinu nisu izdvojena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Inicijativa „Mame su zakon” kroz peticiju traže da svaka buduća majka prima nadoknadu nakon porođaja najmanje u visini republičkog minimalca, bez obzira na to da li je bila u radnom odnosu ili ne;

Traže i da se priznaju meseci koje trudnica provede na trudničkom ili drugom bolovanju, kao i da se se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknade smanji sa 18 na 12 meseci.

Neophodno je, smatraju, i da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege detata.

Pravo na nadokadu, ističu u peticiji, moraju da imaju sva deca koja nemaju navršenih 10 godina, a rođena su kao treće i četvrto dete u porodici. Takođe, traže da pravo na nadokandu imaju i deca koja su rođena kao peto i svako drugo dete, prema pravilima isplate nadokande kao za četvrto.

“Mame su zakon” traže i da se poljoprivrednim osiguranicama broj meseci do pune nadoknade smanji sa 24 na 12.

Među zahtevima je i da se ne uslovljavaju majke dece sa invaliditetom da se odriču jedne od dve nadoknade kojima svrha nije ista, kao i da maksimalan iznos isplate nadoknade bude pet prosečnih zarada.

Traže i da vakcinacija ne bude uslov za isplatu nadokanda jer postoje deca koja iz medicinski opravdanih razloga ne mogu da prime vakcine.