KAD PIROTEHNIKA POKVARI SLAVLJE: UČENICI NA PREDAVANJU O OPASNOSTIMA OD PETARDI, BAKLJI I VATROMETA

Učenici šestog, sedmog i osmog razreda Osnovne škole “Skadarlija” slušali su predavanje na kojem im je ukazano na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava – petardi, vatrometa i baklji. Gradska opština Stari grad, Garda Vojske Srbije i opštinska organizacija Crvenog krsta, zajedno sprovode projekat pod nazivom “Vojni pirotehničar u osnovnoj školi”, čiji je inicijator Centralna logistička baza Vojske Srbije.

Moderator predavanja, kapetan Vladimir Milovanović, upoznao je učenike o poražavajućoj statistici kada je reč o povredama za vreme novogodišnjih praznika. Kako je istakao, najviše onih koji se jave zbog povreda izazvanih pirotehničkim sredstvima su deca školskog uzrasta.

“Osnovno što bi svi trebalo da znamo je da povrede od upotrebe pirotehničkih sredstava mogu ostaviti trajni invaliditet. Petarde, vatrometi i baklje nisu igračke, već potencijalna opatsnost po zdravlje ljudi i životinja. Najviše stradaju šake, a zatim i lice, što može izazvati i trajno oštećenje vida, pa čak i slepilo”, rekao je kapetan Vladimir Milovanović, koji je upoznao učenike “Skadarlije” i sa činjenicom da se peterde koje se kod nas mogu nabaviti na crnom tržištu proizvode najčešće u Kini, u kućnim uslovima, koje niko ne kontroliše i nepravilno se skladište, što je jedan od uzroka naglih i opasnih eksplozija.

Praktični deo programa izveli su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Stari grad” ukazujući na posledice od eksplozije i požara, a učenici su imali priliku da nauče kako da pruže prvu pomoć u slučaju da dođe do povrede upotrebom pirotehnike, čiji su demonstratori bili pripadnici Crvenog krsta Stari grad.

Sledeće predavanje održaće se u ponedeljak, 24. decembra, u Osnovnoj školi “Braća Baruh”.