ПРОТЕСТНА ТРИБИНА „МАМЕ СУ ЉУТЕ” У УСТАНОВИ КУЛТУРЕ „СТАРИ ГРАД”

Иницијатива „Маме су закон” и општина Стари град одржаће у суботу, 22.12. у 14,30 протестну трибину „Маме су љуте” у Установи културе „Стари град”, Капетан Мишина 6а.

На трибини ће говорити Софија Мандић, правница и активискиња из Женске платформе за развој Србије, Бојана Селаковић, правница и чланица УО Удружења „Родитељ”, Мила Поповић, председница Скупштине ГО Стари град, и народне посланице Татјана Мацура и Љупка Михајловска. Модераторка разговора је Јована Глигоријевић, помоћница главног и одговорног уредника недељника Време.

Иницијатива „Маме су закон” траже да се измени Закон о финансијској подршци породици са децом. Зато су 15. децембра испред Владе Србије одржале протест под називом „Маме су љуте” јер државним буџетом за наредну годину нису издвојена средства потребна за измену Закона о финансијској подршци породици са децом.

Иницијатива „Маме су закон” кроз петицију траже да свака будућа мајка прима надокнаду након порођаја најмање у висини републичког минималца, без обзира на то да ли је била у радном односу или не;

Траже и да се признају месеци које трудница проведе на трудничком или другом боловању, као и да се се број месеци који улазе у обрачун надокнаде смањи са 18 на 12 месеци.

Неопходно је, сматрају, и да се предузетницама плате порези и доприноси током породиљског одсуства и одсуства ради неге детата.

Право на надокаду, истичу у петицији, морају да имају сва деца која немају навршених 10 година, а рођена су као треће и четврто дете у породици. Такође, траже да право на надоканду имају и деца која су рођена као пето и свако друго дете, према правилима исплате надоканде као за четврто.

“Маме су закон” траже и да се пољопривредним осигураницама број месеци до пуне надокнаде смањи са 24 на 12.

Међу захтевима је и да се не условљавају мајке деце са инвалидитетом да се одричу једне од две надокнаде којима сврха није иста, као и да максималан износ исплате надокнаде буде пет просечних зарада.

Траже и да вакцинација не буде услов за исплату надоканда јер постоје деца која из медицински оправданих разлога не могу да приме вакцине.