PREDSTAVLJENA POBEDNIČKA REŠENJA ZA UREĐENJE SKVEROVA NA STAROM GRADU

Gradska opština Stari grad organizovala je prijem za pobednike konkursa za najbolja urbanističko-arhitektonska rešenja tri javna gradska prostora na ovoj opštini.

Ovom prilikom uručene su nagrade pobednicima konkursa i predstavljen budući izgled tri gradska skvera, Skver kod kafane „Stara Hercegovina“, Skver kod OŠ „Mihailo Petrović Alas“ i Skver Mire Trailović.

– Želja nam je da do kraja godine uredimo minimum jedan skver na osnovu rešenja talentovanih autora koja su pristigla na našu adresu. Zadovoljstvo nam je što će ova, možda i neko vreme zaboravljena mesta u našem gradu sada dobiti svež i funkcionalan izgled – rekao je Dejan Kovačević, predsednik GO Stari grad.

Prvu nagradu za skverove „Stara Hercegovina“ i OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ dobio je tim arhitekata, Pavle Stamenović, Dušan Stojanović,Žarko Uzelac, Hristina Tošić i Ana Šulkić, a za skver Mire Trailović autorski tim, Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opaćić i Nikola Milanović i Hristina Stojanović. Nagradni fond za konkurs koji je GO Stari grad organizovala zajedno sa Društvom arhitekata Srbije za svaku od lokacija iznosio je 240.000 dinara. Po projektima talentovanih arhitekata biće oplemenjen prostor u glavnom gradu koji će svi naši sugrađani moći da koriste.

Skver kod kafane „Stara Hercegovina“ imaće koncept prirodne oaze u centru grada, dok je plato kod OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ projektovan kao gradske stepenice. Zid kod skvera Mire Trailović, u blizini „Bitef art kafe-a“, biće prekriven puzavicama, a u okviru skvera biće postavljena i bina za nastupe, što će dodatno osvežiti ovaj prostor.

Pravo učešća na konkursu imali su svi zainteresovani građani sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture i dizajna. Radovi na uređenju beogradskih skverova počeće na leto tekuće godine, a plan jeda se preuredi minimum jedna lokacija do kraja 2013. godine.