ПРЕДСТАВЉЕНА ПОБЕДНИЧКА РЕШЕЊА ЗА УРЕЂЕЊЕ СКВЕРОВА НА СТАРОМ ГРАДУ

Градска општина Стари град организовала је пријем за победнике конкурса за најбоља урбанистичко-архитектонска решења три јавна градска простора на овој општини.

Овом приликом уручене су награде победницима конкурса и представљен будући изглед три градска сквера, Сквер код кафане „Стара Херцеговина“, Сквер код ОШ „Михаило Петровић Алас“ и Сквер Мире Траиловић.

– Жеља нам је да до краја године уредимо минимум један сквер на основу решења талентованих аутора која су пристигла на нашу адресу. Задовољство нам је што ће ова, можда и неко време заборављена места у нашем граду сада добити свеж и функционалан изглед – рекао је Дејан Ковачевић, председник ГО Стари град.

Прву награду за скверове „Стара Херцеговина“ и ОШ „Михајло Петровић Алас“ добио је тим архитеката, Павле Стаменовић, Душан Стојановић,Жарко Узелац, Христина Тошић и Ана Шулкић, а за сквер Мире Траиловић ауторски тим, Дејан Милановић, Душан Цветковић, Петар Опаћић и Никола Милановић и Христина Стојановић. Наградни фонд за конкурс који је ГО Стари град организовала заједно са Друштвом архитеката Србије за сваку од локација износио је 240.000 динара. По пројектима талентованих архитеката биће оплемењен простор у главном граду који ће сви наши суграђани моћи да користе.

Сквер код кафане „Стара Херцеговина“ имаће концепт природне оазе у центру града, док је плато код ОШ „Михајло Петровић Алас“ пројектован као градске степенице. Зид код сквера Мире Траиловић, у близини „Битеф арт кафе-а“, биће прекривен пузавицама, а у оквиру сквера биће постављена и бина за наступе, што ће додатно освежити овај простор.

Право учешћа на конкурсу имали су сви заинтересовани грађани са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре, пејзажне архитектуре и дизајна. Радови на уређењу београдских скверова почеће на лето текуће године, а план једа се преуреди минимум једна локација до краја 2013. године.