PREDSTAVA „LIMES“ OTVORILA BITEF POLIFONIJU

U Ustanovi kulture „Parobrod“ danas je počela jedanaesta po redu Bitef Polifonija. U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Bitefa, koji će trajati do 25. septembra, biće održano više prezentacija, radionica i predstava koje istražuju i promovišu pozorište mladih.

– Pozorište je moćno sredstvo izražavanja, moćno sredstvo umetnosti i života. Ove godine naslov Bitef Polifonije je „Umetnost i pozorište zajednice za život“. Tokom narednih deset dana istraživaćemo koliko smo mi zajednica i da li nešto što nazivamo zajednicom ima u sebi i nešto jako važno što nazivamo zajedništvom, – rekla je na otvaranju Bitef Polifonije Ljubica Beljanski Ristić, urednica programa.

Bitef Polifoniju otvorila je predstava „Limes“, autorke Nele Antonović, u kojoj su, pored članova pantomimičarske trupe „Mimart“, učestvovali i „obični“ ljudi različitih profesija. Medicinska sestra, profesor matematike, fotograf, policajac, balerina, glumica, performeri, samo su neki od mnogih učesnika predstave „Limes“, koja je publici pokušala da otkrije gde su ljudske granice i šta nastaje između čoveka i svega onoga što on može i ume. Predstava je odigrana u različitim prostorijama „Parobroda“ kao niz sukcesivnih performativih celina.

Otvaranju Bitef Polifonije prisustvovali su Jovan Ćirilov, Umetnički direktor Bitefa, Anja Suša, selektorka Bitefa, kao i predstavnici opštine Stari grad, zamenica predsednika Ana Danilović i članovi Veća opštine Zoran Mlađenović i Marko Bastać.