MURAL UKRASIO ZGRADU

Fasadu stambene zgrade u ulici Đure Jakšića 7, studenti Fakulteta likovne umetnosti ukrasili su muralom. Prezentaciji studentskog poklona gradu, prisustvovali su pored njihovih profesora, kolega i građana i Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, Ana Danilović, zamenica predsednice opštine i Slobodan Roksandić, dekan FLU.

Autori murala su umetnici: Mirjana Radovanović, Tanja Uverić, Jelena Grujić, Nikola Đorđević i Miloš Miletić, svi studenti FLU.

Realizatori murala su Fakultet likovnih umetnosti i udruženje građana „Kreativno usmereno rešavanje situacije – KURS“. Mentori projekta su: profesori Fakulteta likovnih umetnosti Mileta Prodanović i dr Jelena Glišić.

– Rado smo prihvatili ovu ideju jer poklanjamo veliku pažnju ulepšavanju kako naše opštine tako i grada. Na ovaj način mladi ljudi pokazuju talenat i umeće i ovo je njihov poklon Beogradu. Ovo je treći moral po redu, posle onog u Karađorđevoj i Pop Lukinoj ulici, a u planu imamo i postavljanje instalacije na kalkanu OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ – rekla je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, koja je pokrovitelj celog projekta .

– Studenti imaju retku priliku da pokažu svoje umeće, zahvaljujući opštini Stari grad nama je pružena najlepša šansa da radimo na otvorenom prostoru i mi se zahvaljujemo predsednici opštine Mirjani Božidarević – rekao je student Miloš Miletić, organizator izrede murala.

Dekan Fakulteta likovnih u umetnosti, Slobodan Roksandić, rekao da malo koji grad kao Beograd ima toliko kalkana i da postoji spremnost studenata da često ružnu i sivu sliku grada izmene.

Mural u ulici Đure Jakšića predstavlja početak dugoročnog projekta „Umetnička rekonstrukcija“ usmerenog ka delovanju mladih umetnika u javnom prostoru u saradnji sa lokalnom zajednicom.

Mural je primer dobre saradnje između nevladinog sektora, državnih institucija, lokalne samouprave i lokalne zajednice, kao i načina pokretanja inicijative mladih umetnika u cilju afirmacije i promocije kulture i umetnosti.