PREDAVANJE O HOLOKAUSTU U PONEDELJAK U SVEČANOJ SALI OPŠTINE

Predavanje protiv antisemitizma „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“ biće oržano u Svečanoj sali GO Stari grad u ponedeljak, 13. novembra, sa početkom u 18 časova. Autor projekta koji podržava toleranciju, protiv antisemitizma, agresije i rasizma je predsednica Srpsko-jevrejskog pevačkog društva Marlena Vajnberger Pavlović, a pokrovitelj Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Realizacija projekta počela je pre šest godina kroz javne časove o Holokaustu namenjene učenicima srednjih škola, a više hiljada mladih učestvovalo je na tribinama u čitavoj Srbiji. Predavanja i razgovore sa srednjoškolcima vode profesori, dr Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju i dr Dragan Popadić, socijalni psiholog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a prema anketama koje se sprovode među učenicima, najzanimljiviji deo javnog časa jesu priče preživelih svedoka. Priču prati i hor Srpsko-jevrejskog pevačkog društva.

“Tokom ovih šest godina, koliko traje projekat, pokušavamo da objasnimo mladima koliko su opasne predrasude koje se rađaju iz neznanja, a koje dovode do agresije i netolerancije“, kaže Marlena Vajnberger Pavlović. „Pored sveprisutne moderne tehnologije putem koje mogu mnogo da saznaju, deca nisu ni svesna koliko predrasuda nose u sebi. U anketama smo saznali da im je priča onih koji su preživeli Holokaust najkorisnija i nju prihvataju kao istinu. “

Projekat su do sada podržale i ambasade Nemačke, Austrije i Izraela, Jevrejski himanitarni fond, Švajcarska agencija za razvoj, predsatvništvo Republike Srpske, kao i brojne instutucije Republike Srbije.