POSTOJIMO ZAHVALJUJUĆI OPŠTINI

Dok razgovaramo sa Dejanom Kozićem predsednikom Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju «Stari grad», na Studentskom trgu 18 započinje uobičajan dan. Njih oko desetak sprema se u šetnju po Kalemegdanu sa pedagogom Ivanom Kapaš. U prostorije Društva prvi put dolazi nežan dečak od pet godina koga je odmah u svoj zagrljaj prihvatio Maksimilijan Vrbanič, volonter u Društvu, roditelj koji i sam ima dete sa sličnim problemima.

– Imali smo vrlo interesantnu prodajnu izložbu u Internacionalnoj školi na Senjaku. Oslikane šolje, predmeti od drveta i razne ukrasne tašne su prosto planule na ovoj izložbi. Trebalo je da vidite zadovoljstvo na licima kada smo im podelili njihove prve plate. Dogovorili smo se da deo zarađenog novca uložimo u novi materijal a da preostali deo podelimo kao plate, i to po «tržišnim» uslovima. Moram reći da su svi bili profesionalni. Dolazili su na posao tačno u minut, odradili svoje radno vreme i odlazili zadovoljni. Mi smo im rekli da ih plaćamo na sat a oni da rade koliko mogu. Atmosfera ih je motivisala pa su radili i prekovremeno-kaže Kozić.

Kozić dalje kaže i da je sakupljanje starog papira bio pravi izazov za sve prisutne. Neki su uspeli da pokrenu stanare čitavih zgrada da rade za njih, dok je nagomilanu hartiju svojim kolima odnsio jedan roditelj. I opet su se primale lepe plate!

Ko radi taj se i odmara pa su prošlog meseca članovi Društva proveli deset lepih dana u Grčkoj. Sunca je bilo na pretek a turistička organizacija «Atlantik» se potrudila da boravak dece i njihovih roditelja u Paraliji bude izuzetno ugodan. Bilo je tu mnogobrojnih izleta na Olimp, Meteore, Svetu goru…

– Najznačajnije sa ovog putovanja su nova poznanstva i iskustva u radu sa osobama ometenim u razvoju i raznim invaliditetima. Upoznali smo najpoznatije grčke organizacije i stručnjake koje se bave licima ometenim u razvoju u čemu nam je posebno pomogla naša zemljakinja psiholog Svetlana Obradović, udata za Grka. U Grčkoj je u skladu sa evropskim standardima, koji čekaju i nas, zaista sve besprekorno organizovano. Sa roditeljima je organizovao razgovor najčuveniji grčki stručnjak za osobe ometene u razvoju. Moram priznati da smo svi bili iznenađeni koliko o nekim stvarima malo znamo. Naš novi prijatelj iz Grčke, fizijatar i hirurg, pregledao je decu, davao im praktične savete kao što je na primer savet kakve cipele nikada ne treba da nose –kaže Kozić.

Istaknimo još i da se u Grčkoj sve više odustaje od klasičnih domova za lica ometena u razvoju te se prema novim programima njihove najpoznatije organizacije «Merimne» obezbeđuju stanovi sa svim mogućim pogodnostima za ove osobe. Čitavi timovi stručnjaka, lekara i drugog osoblja angažovano je u ovim projektima koje su jedno vreme finansirale evropske organizacije dok je to sada isključivo u nadležnosti opština u Grčkoj. Dejan Kozić kaže da su videli te stanove i da su bili fascinirani.

Predsednik Društva ovim putem želi da skrene pažnju i na decu koja nikada ne izlaze iz svojih stanova. To su osobe sa teškim oštećenjima o kojima se staraju samo njihovi roditelji. „Kao društvo mi smo te ljude prepustili da se sami snalaze kako umeju. Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju Starog grada čini koliko može, ali gde su drugi?-pita Kozić.

Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju ima svoj mali šareni svet koji se odvija u ljupkom stanu na Studentskom trgu 18. Ovaj prostor Društvo je dobilo od opštine Stari grad i Dejan Kozić tokom našeg razgovora ističe da oni postoje već više od pet godina zahvaljujući Opštini. Naime, Opština svakog meseca izdvaja sredstva za plaćanje svih materijalnih troškova kao i za platu glavnog koordinatora programskih aktivnosti Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju Starog grada.