„PORTUGALIJA“ – 30. SEPTEMBRA U OZONU

Ustanova kulture Gradske opštine Stari grad “Parobrod” poziva vas da u nedelju, 30.9. u 19,30 časova dođete u galeriju OZON na otvaranje izložbe fotografija i projekciju filma nastalih na putovanju do Evropske prestonice kulture, Gimaraeša u Portugalu.

UK Parobrod, Opština Stari grad i Kancelarija za mlade opštine Stari grad, poveli su 25-toro mladih na nesvakidašnje putovanje kroz Gimaraeš, Bragu i Porto,uz podrškui Agencije za evropske integracije.

Fotografije i film predstavljaju utiske sa putovanja pod nazivom „PORTUGALiJA“ koje je mladima iz Beograda približio značaj projekta Evropska kulturna prestonica.

Ovo je treća godina kako se mladi sa Starog grada upoznajusa projektom Evropske kulturne prestonice, a do sada ih je učestvovalo preko osamdeset.

U ponedeljak, 1.10. u 12 časova, takođe u galeriji OZON, predstavnik Evropske kulturne prestonice, Gimaraeša, Rui Katarino, predstaviće Gimaraeš i programe koje je ovaj portugalski grad pripremio u 2012. godini tokom koje sa slovenačkim gradom Mariborom deli ovu prestižnu titulu.

Evropska prestonica kulture je projekat nastao je 1983. godine na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture, Meline Merkuri i njenog francuskog kolege, Žaka Langa, a prva kulturna prestonica bila je Atina, 1985. godine.