„ПОРТУГАЛИЈА“ – 30. СЕПТЕМБРА У ОЗОНУ

Установа културе Градске општине Стари град “Пароброд” позива вас да у недељу, 30.9. у 19,30 часова дођете у галерију ОЗОН на отварање изложбе фотографија и пројекцију филма насталих на путовању до Европске престонице културе, Гимараеша у Португалу.

УК Пароброд, Општина Стари град и Канцеларија за младе општине Стари град, повели су 25-торо младих на несвакидашње путовање кроз Гимараеш, Брагу и Порто,уз подршкуи Агенције за европске интеграције.

Фотографије и филм представљају утиске са путовања под називом „ПОРТУГАЛиЈА“ које је младима из Београда приближио значај пројекта Европска културна престоница.

Ово је трећа година како се млади са Старог града упознајуса пројектом Европске културне престонице, а до сада их је учествовало преко осамдесет.

У понедељак, 1.10. у 12 часова, такође у галерији ОЗОН, представник Европске културне престонице, Гимараеша, Руи Kатарино, представиће Гимараеш и програме које је овај португалски град припремио у 2012. години током које са словеначким градом Марибором дели ову престижну титулу.

Европска престоница културе је пројекат настао је 1983. године на иницијативу тадашње грчке министарке културе, Мелине Меркури и њеног француског колеге, Жака Ланга, а прва културна престоница била је Атина, 1985. године.