POMOĆ INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU I RADIOLOGIJU

Za bolji standard u onkološkoj zaštiti Opština Stari grad dodelila je na poslednjoj sednici Opštinskog veća 5.000.000 dinara Institutu za onkologiju i radiologiju. Sredstva će se upotrebiti za adaptaciju dela prvog sprata zgrade Instituta. Reč je o delu sprata gde se obavljaju specijalističko – konsultativni pregledi građana.
Opština Stari grad, na ovaj način, zajedno sa Sekretarijatom za zdravlje grada i Republičkim ministarstvom za zdravstvo, učestvuje u rekonstrukciji Onkološkog instituta.
Vjera Radović, član Opštinskog veća, kaže da su razgovori na ovu temu započeli 8. marta ove godine kada se na Trgu republike odvijala akcija “Ženski bazar zdravlja” koji je vodila Katarina Rebrača sa svojim dobrotvornim fondom koji se bavi problemima ranog otkrivanja raka dojke.
– Opština Stari grad je vrlo zainteresovana da pomogne Institutu za onkologiju da obezbedi uslove da se žene pregledaju u prostorijama koje su adekvatno uređene, koje su pre svega prijatne za boravak. U ovu akciju smo krenuli zajedno sa Fondom Katarine Rebrače, koja je obavila veliki deo organizacionih poslova za pomoć Onkološkom institutu – ističe Vjera Radović, koja kao psiholog upravo insistira na važnosti sredine i ljubaznosti osoblja kada su u pitanju tako važni pregledi za svaku ženu.
Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju doc. dr Nenad Borojević kaže da ovo nije prvi put da opština Stari grad izlazi u susret potrebama Instituta. Pre nekoliko godina od opštine su dobili prvu donaciju od 3,5 miliona dinara. Tada su kupljeni delovi za aparat za zračenje. Prošle godine zahvaljujući pomoći opštine Stari grad od 1,5 miliona dinara kupljeni su aparati u odeljenju za hirurgiju.
– Svesni smo da opština Stari grad prema nama nema nikakve obaveze pošto smo institucija na republičkom nivou ali mi ćemo zahvaljujući ovoj pomoći povećati naše kapacitete i moći ćemo da primimo na pregled daleko više građana nego što je to sada slučaj. Ovo je i prilika da što uspešnije primenimo evropske standarde u oblasti onkološke zaštite. Na našem prvom spratu se odvija hemoterapija, nalazi se dnevna bolnica i ovaj deo za specijalističke preglede građana – ističe direktor Instituta.