MINISTAR MILAN MARKOVIĆ U OPŠTINI STARI GRAD

MILAN MARKOVIĆ, MINISTAR ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMUPRAVU U OPŠTINI STARI GRAD

Za većinski dvokružni sistem Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, 25. septembra posetio je opštinu Stari grad. Sa predsednicom opštine Mirjanom Božidarević i članovim Opštinskog veća razgovarao je o razvoju lokalne samouprave, o njenim nadležnostima, o decentralizaciji nadležnosti , o jačanju gradske uprave i samim tim i opštinskih uprava, bržim i efikasnijim rešavanjima problema građana , o donošenju novog Zakona o lokalnoj samupravi i Zakona o glavnom gradu.

Predsednica opštine Mirjana Božidarević je govoreći o radu opštinske uprave upoznala ministra da je od 2000. godine u rad opštine uveden Informacioni sistem koji je u mnogome pomogao zaposlenima i olakšao rad s jedne strane , dok je s druge poboljšana komunikacija sa građanima. Takođe, gospođa Božidarević je istakla značaj uvođenja sajta opštine koji osim što posetiocima može da pruži informacije o opštini, omogućava građanima koji imaju neki predmet u nekom od Odeljenja opštinske uprave, da prate tok kretanja svog predmeta.
– Pre dve godine započeli smo realizaciju projekta modernizacije opštinske uprave ( ISO standardi), uz pomoć Evropske komisije kroz Exchange program i u maju mesecu dobili smo sertifikat ISO 9001: 2001, kojim zadovoljavamo standarde Evropske unije kvalitetom usluga i povećanjem efikasnosti rada – rekla je Mirjana Božidarević.
Načelnik opštinske uprave Dejan Kovačević je u razgovoru sa ministrom Markovićem istakao probleme sa kojima se lokalne uprave svakodnevno susreću u svom radu, a za čije rešavanje, nažalost nisu nadležne.
– Onda imamo veliki broj građana koji se žali na rad naših službi a mi nismo nadležni za njihovo rešavanje. Primera radi, najveći broj pritužbi žitelja Starog grada su ovih dana iz Kosovske ulice u kojoj preprodavci knjiga , godinama unazad ometaju javni red na ulicama. «Naši komunalni inspektori svakodnevno obilaze ovaj potez opštine i pokušavaju da uvedu komunalni red, ali ruke su im vezane jer su se preprodavci setili i knjige prodaju iz gepeka svojih automobila, a po zakonu komunalni inspektor ne može da zaviruje u privatno vlasništvo. Ovo je samo jedan od primera, ima ih dosta, pa bih zamolio ministra, da u Nacrtu novog Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, da ovo uzmu u obzir, jer jačanjem lokalnih uprava, koje su i prve kojima se građani javljaju, može se samo poboljšati kvalitet kome svi težimo-rekao je Kovačević.
– Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde, u opštini Stari grad koja je po mnogo čemu prva i tako i treba da bude, jer da je drugačije, ne bi bilo dobro. Osim što je najstarija i najatraktivnija, ne samo za strane turiste, opština Stari grad je vizionar u mnogim oblastima.
Veoma dobro razumem probleme sa kojima se suočavaju lokalne uprave, posebno gradske jer zbog smanjenih nadležnosti ne mogu mnoge probleme da rešavaju a građani upravo to od njih očekuju. I zbog toga , mi u ministarstvu očekujemo da se novim Zakonom o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi «ojačaju» nadležnosti Grada a samim tim i opština, da se izvrši decentralizacija jer ne može Republika da zna šta to muči građane jedne opštine, gde će se postaviti i koji kiosk. Nadam se da će donošenje Zakona o glavnom gradu uticati da se mnogi problemi brže i efikasnije rešavaju. Takođe, radićemo na tome da Grad dobije komunalne policiju koja će sankcionisati mnoge nesavesne građane i rešavati komunalne probleme za koje sada opštinske komunalne inspekcije ne mogu da rešavaju.Takođe, zalažemo se da Grad ubuduće ima ingerencije u komunalnom redu u priobalju i nad rekama, saobraćajnicama, jednom rečju svemu onome što čini život u gradu i gde građani s pravom očekuju da ih i Grad rešava.Ministar je podvukao da Grad mora da dobije tržišnu, sanitarnu i ekološku inspekciju.
Pored ovoga, do kraja godine Skupštini ćemo predložiti i nov Zakon o matičnim knjigama kojim bi svi matičari na području grada bili ovlašteni da izdaju izvode bez obzira na kojoj je opštini građanin rođen.Time bismo dosta pojednostavili proceduru, a građanima dosta olakšali.
O lokalnim izborima o čijem datumu održavanja se dosta spekuliše, ministar Marković je rekao da bi se, ukoliko poštujemo Ustav, morali raspisati krajem ove godine, a bili bi održani u roku koji je Ustavom propisan. Odbornici i izvršna vlast bi se birali većinskim dvokružnim sistemom koji se pokazao boljim i kvalitetnijim za razvoj demokratskog društva.