PAMETNI RECIKLAŽNI AUTOMATI NA STAROM GRADU

Gradska opština Stari grad je prva beogradska opština koja je obezbedila dva automata za hranu namenjenu psima, a koji istovremeno služe za reciklažu i odlaganje otpada. Uređaji su donacija Humanitarne organizacije „28. jun“.

„Pametne reciklažne kutije” predstavljaju automate koji isporučuju hranu i vodu za pse u zamenu za limenke, plastične i staklene flaše . Svaki put kada ubacite flašu u otvor na vrhu mašine, posuda na dnu puni se hranom za pse, a u posudu pored im možete sipati vodu. Automati imaju za cilj da obezbede hranu i vodu ljubimcima tokom šetnje, ali i da lutalicama pruže bolji život, dok istovremeno podstiču korisnike da usvoje reciklažu kao zdravu naviku.

„Veoma smo ponosni što je opština Stari grad prva opština u Srbiji koja je primenila ovu inovativnu tehnologiju.  Stari grad misli na životnu sredinu, ne samo ozelenjavanjem, već i primenom inovativnih tehnoloških i biotehnoloških rešenja. Naš zajednički cilj je kvalitetniji, bolji i zdraviji život za sve naše građane, a Gradska opština Stari grad nastaviće da sprovodi i podržava projekte čiji je cilj zaštita životne sredine. Automati su trenutno postavljeni u Parku Vojvode Vuka, centralnom mestu okupljanja Starograđana  za vreme manifestacije „Starogradska zima“. Po završetku manifestacije automat će biti postavljen na novoj lokaciji“, rekao je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i dodao da je u planu nabavka još ovakvih reciklažnih automata.

Podsećamo da je opština Stari grad u proteklom periodu sprovela niz projekata i akcija koje su usmerene na očuvanje životne sredine. Nedavno je ispred opštinske zgrade u Makedonskoj ulici postavljen prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, „LIQUID 3“. Ovo „tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima.

U okviru projekta „Ozeleni Stari grad“, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i „Zelenilom Beograd“, posađeno je 127 sadnica lipe na Dunavskom keju ”. Sugrađanima su takođe, donirane sadnice drveća koje su sami posadili u dvorištima svojih zgrada („Posadi svoj hlad“).

Opština sprovodni i niz  edukativnih akcija kako bi se kod građana, a posebno najmlađih, podigla svest o očuvanju životne sredine. U okviru programa „Stari grad misli na reciklažu“, koji se sprovodi sa JKP „Gradska čistoća“, u poslednjih godinu dana starogradska domaćinstva pravilno odlažu otpad za reciklažu, a sa ovim javnim preduzećem su očišćene i brojne „divlje“ deponije smeća na Starom gradu.