OPŠTINSKI SLUŽBENI AUTO NA LICITACIJU ZA POMOĆ „KOLARCU”

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać odlučio je da na licitaciju stavi službeni automobil „pežo 607” i da sav novac koji stigne od prodaje odmah uplati na račun „Kolarčevog univerziteta”, čuvene Zadužbine koja se poslednjih meseci nalazi u velikim finansijskim nevoljama.

Bastać objašnjava da je na ovu ideju došao čim je prethodnih dana pročitao vest o tome da je „Kolarac” na ivici opstanka. On kaže da će opštinskim službama dati zadatak da prodaju luksuznog automobila obave u što hitnijem roku putem javnog nadmetanja i poziva sve zainteresovane koji žele da pomognu da učestvuju u licitaciji kako bi se dostigao što veći iznos.

– Arheolozi tragaju za ostacima ranijih kultura, ali mi sada pre svega moramo da spasavamo ostatke naše današnje kulture. „Kolarac” nije samo simbol Starog grada, već čitavog Beograda i ne treba ni pominjati koliki je značaj ove ustanove. Nadam se da će i mnogi drugi koji su u prilici da na bilo koji način pomognu hitno reagovati u ovom slučaju – rekao je Marko Bastać.

A u Zadužbini Ilije M. Kolarca stanje je vrlo teško. Nema dovoljno novca ni za osnovno održavanje prostora. Koncertna dvorana Kolarca je stara 85 godina i ruinirana je. Zaposleni su na minimalcu i ističu da je za normalno funkcionisanje ustanove potrebno mesečno oko milion i po dinara. Ali taj novac ne dolazi ni od države ni od grada, pošto po novom zakonu ni jedni ni drugi nisu zaduženi za održavanje zadužbina čiji su osnivači privatna lica.