UČENICI MOLILI PREDSEDNIKA OPŠTINE DA PRODUŽI RASPUST

Učenici osnovnih i srednjih škola zasuli su elektronsko sanduče predsednika Gradske opštine Stari grad pismima i molbama da produži raspust. U svojim obraćanjima predsedniku opštine, đaci su argumentovali svoj stav da bi povratak u školske klupe trebalo odložiti do ponedeljka 16. januara.

Kako gradske opštine u Beogradu nisu jedinice lokalne samouprave, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać nije mogao da donese odluku u korist đaka, jer su za rad osnovnih i srednjih škola nadležni Grad Beograd i Miistarstvo prosvete i tehnološkog razvoja.

– Učenici koji su mi se obraćali su pokazali veliku zrelost i ozbiljnost obrazlažući razloge za produžetak raspusta. Iskreno bih izašao u susret njihovim molbama i podržao ih, ali kao što sam već mnogo puta navodio – problem su ograničene nadležnosti beogradskih opština – poručuje Bastać i ističe da će đaci polaskom u školu svakako gubiti od nastave, jer će i veliki broj učitelja i nastavnika izostajati sa posla zbog gripa, koji je pored snega paralizovao Beograd i Srbiju.

Posle produženog raspusta, većina školaraca u Srbiji od danas ponovo sedi u školskim klupama, iako su mišljenja o dodatnom produžetku prazničnog odmora za učenike bila podeljena između nadležnog ministarstva, lekarske struke, roditetlja i đaka. Sneg koji je u toku noći padao nije očišćen ni sa centralnih gradskih ulica, što dodatno otežava kretanje Starograđana i Beograđana.