OPŠTINI STARI GRAD URUČEN SERTIFIKAT ZA PROJEKAT „PREOKRET – OMLADINSKI EDUKATIVNI CENTAR”

U okviru grant šeme IPA 2014 – pretpristupna sredstva Evropske unije, Opštini Stari grad svečano je uručen Sertifikat za projekat „Preokret- Omladinski Edukativni Centar“. Dodeli su prisustvovali predstavnici Misije Evropske Delegacije na čelu sa šefom Delegacije NJ.E. Semom Fabricijem.

Program „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih” Srbiji donosi 24 programa za mlade u ukupnoj vrednosti od 4,7 miliona eura.

Tema projekta je identifikovanje i aktivno uključivanje u društvo osoba koje su trajno nezaposlene i nisu uključeni u bilo kakvu formu formalnog ili neformalnog obrazovanja.

Glavna aktivnost projekta je formiranje edukativnog Centra, gde će mladi moći da uz pomoć stručnih saradnika procene svoje znanje i prilike za potencijalno zaposlenje. U kasnijim fazama rada sa mladima, predviđene su radionice za olakšavanje aktivnog traženja posla i osposobljavanje zainteresovanih za aktuelna deficitarna zanimanja.

Prisutnima je izložen akcioni plan projekta za naredna 3 meseca u okviru kojih su planirane promotivne aktivnosti i predstavljanje projekta lokalnoj zajednici.

Osnovni cilj projekta jeste promocija održivog zapošljavanja mladih osoba koja pripadaju grupi NEET (Not in Education, Employment or Training) kroz unapređenje edukacije i socijalne zaštite.

Ciljna grupa ovog projekta jesu osobe (od 16 do 30 godina) koje ne poseduju specifična znanja, nisu zaposleni i nisu u procesu dodatne obuke i treninga.

Takođe, ciljevi projekta su i: unapređenje životnih uslova nezaposlnih mladih ljudi, identifikacija ključnih problema u pripremi mladih ljudi za izlazak na tržište rada, identifikacija potencijalnih zanimanja za mlade koja su u aktuelna na tržištu rada, obezbeđivanje servisa za mlade koji žele dodatnu obuku i trening u cilju bržeg pronalaženja posla, unapređenje inkluzije mladih koji dolaze iz osetljivih grupa i manjinskih grupa.