OPŠTINA STARI GRAD PODRŽALA KAMPANJU „TALENTI RASTU U SRBIJI“ NACIONALNE FONDACIJE ZA IGRU

Gradska opština Stari grad podržala je, uz Delegaciju EU u Srbiji i Fondaciju „Art Mentor“ iz Lucerna, kampanju „Talenti rastu u Srbiji“ Nacionalne fondacije za umetničku igru (NFI).

Tim povodom, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović i direktorka NFI Aja Jung otvorili su  danas izložbu fotografija posvećenu mladim baletskim talenatima.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 7. do 21. aprila, na pešačkom platou Ulice Starhinjića bana.

Na fotografijama su predstavljeni mladi baletski talenti, uzrasta od 9-12 godina, koji su od početka globalne epidemije svakodnevno, uporno i predano vežbali i savladavli baletske veštine.

„Evropska unija prepoznaje kulturu zbog njenog šireg socioekonomskog značaja, jer doprinosi koheziji, inkluziji i blagostaljnju društva i zajednice. Ovom izložbom želimo da pošaljemo javnosti poruku da smo tu i da podržavamo mlade umentičke talente koji su budućnost ove zemlje“, istakla je Mateja Norčič Štamcar.

Direktorka NFI Aja Jung podsetila je prisutne da se od početka pandemije korona virusa u Srbiji mnogo govorilo o osnovnim i srednjim školama, ali veoma malo ili gotovo nikad o umetničkim školama, i za tu decu nije bilo plana, ideje, ni utehe.

„Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu 2020. godine, zatvorile su se i baletske i muzičke škole. Sa uvođenjem onlajn nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i piruete u dnevnoj sobi nisu mogući. Tako je pandemija pravila svoju surovu selekciju, u zemlji u kojoj ionako nema dovoljno zainteresovanih za umetničke profesije. Želim da se zahvalim Delegaciji EU u Srbiji i opštini Stari grad koje su podržale ovu izložbu“, istakla je Aja Jung, osnivač i selektor Beogradskog festivala igre.

„Opština Stari grad je uvek tu da podrži talentovane mlade ljude. Oni predstavljaju našu budućnost koja bi trebalo da bude mnogo bolja od trenutne sadašnjosti uzrokovane pandemijom korona virusa, koja je iz temelja promenila naše svakodnevne živote. U ovim teškim situacija zajedništvo nas zbližava, oplemenjuje i daje nam snagu da prevladamo sve teškoće. Opština je uvek tu, spremna da podrži i pomogne svim svojim sugrađanima, od najmlađih do najstarijih Starograđana“, izjavio je Aleksandar Todorović.

Sa najmlađim baletanima i baletankama, koji su sa roditeljima prisustvovali današnjem otvaranju izložbe, radili su pedagozi iz Beograda i Havane, koreografi i igrači kubanske kompanije „Malpaso“ koja je nedavno gostovala na 18. Beogradskom festivalu igre.

U nastavku kampanje „Talenti rastu u Srbiji“ fotografije mladih baletskih talenata će se tokom aprila naći i na bilbordima i drugim mestima širom Beograda.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u cilju unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.