ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ПОДРЖАЛА КАМПАЊУ „ТАЛЕНТИ РАСТУ У СРБИЈИ“ НАЦИОНАЛНЕ ФОНДАЦИЈЕ ЗА ИГРУ

Градска општина Стари град подржала је, уз Делегацију ЕУ у Србији и Фондацију „Арт Ментор“ из Луцерна, кампању „Таленти расту у Србији“ Националне фондације за уметничку игру (НФИ).

Тим поводом, заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Матеја Норчич Штамцар, заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић и директорка НФИ Аја Јунг отворили су  данас изложбу фотографија посвећену младим балетским таленатима.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 7. до 21. априла, на пешачком платоу Улице Стархињића бана.

На фотографијама су представљени млади балетски таленти, узраста од 9-12 година, који су од почетка глобалне епидемије свакодневно, упорно и предано вежбали и савладавли балетске вештине.

„Европска унија препознаје културу због њеног ширег социоекономског значаја, јер доприноси кохезији, инклузији и благостаљњу друштва и заједнице. Овом изложбом желимо да пошаљемо јавности поруку да смо ту и да подржавамо младе ументичке таленте који су будућност ове земље“, истакла је Матеја Норчич Штамцар.

Директорка НФИ Аја Јунг подсетила је присутне да се од почетка пандемије корона вируса у Србији много говорило о основним и средњим школама, али веома мало или готово никад о уметничким школама, и за ту децу није било плана, идеје, ни утехе.

„Након увођења ванредног стања у марту 2020. године, затвориле су се и балетске и музичке школе. Са увођењем онлајн наставе, могли смо само да констатујемо да скокови и пируете у дневној соби нису могући. Тако је пандемија правила своју сурову селекцију, у земљи у којој ионако нема довољно заинтересованих за уметничке професије. Желим да се захвалим Делегацији ЕУ у Србији и општини Стари град које су подржале ову изложбу“, истакла је Аја Јунг, оснивач и селектор Београдског фестивала игре.

„Општина Стари град је увек ту да подржи талентоване младе људе. Они представљају нашу будућност која би требало да буде много боља од тренутне садашњости узроковане пандемијом корона вируса, која је из темеља променила наше свакодневне животе. У овим тешким ситуација заједништво нас зближава, оплемењује и даје нам снагу да превладамо све тешкоће. Општина је увек ту, спремна да подржи и помогне свим својим суграђанима, од најмлађих до најстаријих Старограђана“, изјавио је Александар Тодоровић.

Са најмлађим балетанима и балетанкама, који су са родитељима присуствовали данашњем отварању изложбе, радили су педагози из Београда и Хаване, кореографи и играчи кубанске компаније „Малпасо“ која је недавно гостовала на 18. Београдском фестивалу игре.

У наставку кампање „Таленти расту у Србији“ фотографије младих балетских талената ће се током априла наћи и на билбордима и другим местима широм Београда.

Национална фондација за уметничку игру је основана 2009. године у циљу унапређења процеса едукације и продукције у области уметничке игре у Србији.