OPŠTINA STARI GRAD NASTAVILA DA POMAŽE MEŠTANE GORAŽDEVCA

U srpsku enklavu Goraždevac na Kosovu i Metihiji stigao je kombajn koji je opština Stari grad poklonila meštanima ovog sela. U Goraždevcu danas ima oko 1170 domaćinstava, a od poljoprivrede živi preko 100 seoskih domaćinstava. Kombajn marke «zmaj», prskalica za žito i berač kukuruza, koji je još pre pola godine kupljen meštanima ovog sela, koriste svi poljoprivrednici iz Goraždevca, a Mesni odbor sela pravi plan za njihovo korišćenje uz minimalnu nadoknadu. Vrednost donacije za kupovinu kombajna i prskalice za žito je 2.800.000 dinara. Berač kukuruza, slovenačke proizvodnje, pomogao je Goraždevčanima da uspešno i pred sam početak hladnih dana, svoje radove u polju privedu kraju.

– Ovaj berač mnogo pomaže meštanima Goraždevca koji žive od poljoprivrede. Saradnja sa opštinom Stari grad mnogo nam znači, a pomoć je dobrodošla u pravi čas. Upravo je pomoć za kupovinu poljoprivrednih mašina jedan od podstreka meštanima da i dalje nastave da obrađuju svoju zemlju i da je ne napuštaju. U Goraždevcu živi i mnogo ljudi koji imaju zemlju a ne obrađuju je, pa je ovakva akcija korisna kako bi motivisala i te ljude da počnu da se bave poljoprivredom – kaže Ratomir Stevanović, predsednik Udruženja građana za pomoć Goraždevcu.

– Novac od naplate korišćenja svih mašina biće namenski potrošen za njihovo održavanje. I ne samo to, prikupljen novac od naplate korišćenja poljoprivrednih mašina, koje je opština Stari grad obezbedila meštanima Goraždevca, biće korišćen i za nabavku goriva i za nadoknadu radnicima koji znaju da upravljaju mašinama – objašnjava Ratomir Stevanović. On je naglasio da će Mesni odbor Goraždevac izaći u susret i drugim selima sa Kosova i Metohije tako što bi, takođe uz minimalnu naplatu, posudio kombajn i berač kukuruza svim poljoprivrednicima koji se budu obratili za pomoć.