OPŠTINA OBELEŽILA DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Nizom akcija na šetalištu kod kule Nebojša, Gradska opština Stari grad obeležila je danas Dan zaštite životne sredine. Manifestaciju „Stari grad na rekama“ svečano je otvorila predsednica opštine Mirjana Božidarević, koja je tom prilikom zajedno sa decom iz starogradskih osnovnih škola posadila cveće u žardinjerama kraj šetališta.
– Svake godine opština Stari grad obeležava Dan zaštite životne sredine. Do sada smo na obalama Sve i Dunava organizovali različite manifestacije, oslikavali smo klupe i česme, čistili smo obale. Danas učenici crtaju, sade cveće i stabla drveća. Na ovakav način želimo da damo doprinos uređenju naše opštine i očuvanju životne sredine – rekla je predsednica Mirjana Božidarević na otvaranju ovogodišnje manifestacije «Stari grad na rekama».
U akciji su učestvovali i članovi Saveta za ekologiju, kao i pripadnici Rečne policije, koji su izvlačili otpad iz Save. Njima su pomagali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Stari grad“. Radnici JKP „Zelenilo Beograd“ pokosili su travu kod kule Nebojša i na tom mestu posadili bele vrbe i raznobojno cveće. Akciji se priključila i JKP „Gradska čistoća“, koja je sa ovog mesta odnela nekoliko kontejnera otpada. Iz Saveta za ekologiju najavljuju da će pokrenuti akciju da se na ovom mestu postave i drvene klupe.

Predsednica opštinskog Saveta za ekologiju Andrea Simonov rekla je da cela akcija ima i edukativni karakter, jer su se sađenju cveća i stabala priključili i najmlađi stanovnici opštine.
Deca iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Stari grad“, „Drinka Pavlović“ i „Mihailo Petrović Alas“ učestvovali su u likovnom konkursu Saveta za ekologiju Starog grada. Preko tri stotine učenika slikalo je na temu zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Autori najmaštovitijih crteža nagrađeni su prigodnim poklononima.

Opština Stari grad svake godine obeležava Dan zaštite životne sredine, koji je 1972. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.