OBELEŽENA GODIŠNJICA PALJENJA BAJRAKLI DŽAMIJE

U svečanoj sali u opštini Stari grad danas je obeležena šesta godišnjica od paljenja Bajrakli džamije. Skupu, koji je organizovalo Kulturno društvo „Gajret“, prisustvovali su reisu-ul-ulema Adem Zilkić, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, beogradski rabin Isak Asijel, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije i opštine Stari grad.

Nakon prikazanog dokumentarnog video materijala, koji svedoči o skrnavljenju jedine džamije u Beogradu, učesnici skupa osudili su taj napad. Osim toga, osuđeno je i paljenje džamije u Nišu i Novom Sadu.

– Sudski procesi za napad na džamiju još uvek nisu završeni. Mi to oštro osuđujemo. Huligani koji su podigli ruku na spomenik islamske kulture verovatno nisu bili ni svesni da čine i potez protiv sebe ili opcije za koju su navodno navijali. Mnogi islamski spomenici kulture, kojima bi se danas ponosili, nestali su. U 21. veku ne bi smo smeli sebi dozvoliti da se okitimo titulom huligana koji uništavaju svoje kulturno blago – istakla je direktorka Kulturnog društva „Gajret“ Lejla Alomerović.

Predstavnici Islamske verske zajednice zahvalili su se opštini Stari grad, koja je odmah nakon paljenja džamije u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, uputila značajnu pomoć za njenu obnovu. Zahvalnost opštini upućena je i povodom pomoći za organizaciju izložbe islamske kaligrafije.