AKCIJOM CRVENOG KRSTA STARI GRAD OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN PREVENCIJE OD UTAPANJA

U nedelju 25. jula, po prvi put je u svetu obeležen Dan prevencije od utapanja, pod sloganom „Svako može da se utopi, ali niko ne bi trebalo“.

Tim povodom, a u okviru manifestacije “Beograd živi” volonteri Crvenog krsta Stari grad održali su radionicu za mališane „Kupajmo se bezbedno“ u parku Vojvode Vuka. Svi prisutni mališani imali su priliku da obuku bezbedonosnu opremu za vodu i uđu u čamac za spašavanje Crvenog krsta.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, na globalnom nivou 236.000 osoba se godišnje utopi, svakog dana oko 650, odnosno 26 osoba svakog sata.

Tragična je činjenica da se na teritoriji Republike Srbije u proteklih mesec dana dogodilo više od 20 utapanja na vodenim površinama i divljim kupalištima. Određeni broj utapanja se dogodio na bazenima usled nepoštovanja pravila kupališta i pravila ponašanja na istim.

Cilj oveležavanja Svetskog dana prevencije utapanja je podizanje svesti građanja o bezbednosti na vodi, postupanju u slučaju poplava, kao i promociji spasilačkog poziva.