„NOVOSTARIJE“ U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

Gondolijer u škrinji za posteljinu, polica koja se sakrila iza oslikane fasade starinske zgrade, gospodin lovac koji šeta po rđom oslikanom ormanu, kolibri na žici razapetoj na staroj komodi, magično ogledalo – samo su neki od nesvakidašnjih umetničkih predmeta koje su dvoje umetnika, Jelena Davičo i Nenad Maksimović, predstavili na izložbi pod nazivom „Novostarije“ u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, koja će biti otvorena do 25. decembra 2009. godine.

Na izložbi je predstavljeno oko trideset radova – slika, nameštaja, lampi i satova, a posetioci će moći da dodiruju i pokreću određene delove, igraju se sa predmetima i tako učestvuju u celokupnoj atmosferi izložbe.
Jelena Davičo i Nenad Maksimović su se u ovom zajedničkom projektu opredelili za koncept pretvaranja starog nameštaja koji je izgubio svoju praktičnu namenu u umetnički objekat, prostornu skulpturu i nešto što angažuje i posmatrača i prostor u kome je izložen.
Preoblikovanjem starih ormana, lampi, škrinja ili polica u umetničke predmete dvoje umetnika su želeli da, u okolnostima modernizovanog, ubrzanog i pojednostavljenog života, podsete na vreme kada se tim predmetima prilazilo s ljubavlju, pažnjom i poštovanjem, i da u odraslim ljudima probude želju za igrom.
U rukama dvoje umetnika drvena polica je tako postala specifična skulptura ili oslikano postolje za lampu, gornja ploča stola je postala ram za ručno slikanu starinsku mapu, a škrinja mala pozornica sa gondolama koje se mogu pomerati ispred oslikanih prizora Venecije.
Jelena Davičo i Nenad Maksimović diplomirali su 1992. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, na odseku za keramiku i staklo. Od diplomiranja profesionalno se bave umetnošću, radili su na različitim samostalnim projektima i učestvovali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Oprobali su se u raznim medijima i oblastima umetnosti od izrade nameštaja, uređenja enterijera do grafičkog dizajna.