„НОВОСТАРИЈЕ“ У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА

Гондолијер у шкрињи за постељину, полица која се сакрила иза осликане фасаде старинске зграде, господин ловац који шета по рђом осликаном орману, колибри на жици разапетој на старој комоди, магично огледало – само су неки од несвакидашњих уметничких предмета које су двоје уметника, Јелена Давичо и Ненад Максимовић, представили на изложби под називом „Новостарије“ у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, која ће бити отворена до 25. децембра 2009. године.

На изложби је представљено око тридесет радова – слика, намештаја, лампи и сатова, а посетиоци ће моћи да додирују и покрећу одређене делове, играју се са предметима и тако учествују у целокупној атмосфери изложбе.
Јелена Давичо и Ненад Максимовић су се у овом заједничком пројекту определили за концепт претварања старог намештаја који је изгубио своју практичну намену у уметнички објекат, просторну скулптуру и нешто што ангажује и посматрача и простор у коме је изложен.
Преобликовањем старих ормана, лампи, шкриња или полица у уметничке предмете двоје уметника су желели да, у околностима модернизованог, убрзаног и поједностављеног живота, подсете на време када се тим предметима прилазило с љубављу, пажњом и поштовањем, и да у одраслим људима пробуде жељу за игром.
У рукама двоје уметника дрвена полица је тако постала специфична скулптура или осликано постоље за лампу, горња плоча стола је постала рам за ручно сликану старинску мапу, а шкриња мала позорница са гондолама које се могу померати испред осликаних призора Венеције.
Јелена Давичо и Ненад Максимовић дипломирали су 1992. године на Факултету примењених уметности и дизајна, на одсеку за керамику и стакло. Од дипломирања професионално се баве уметношћу, радили су на различитим самосталним пројектима и учествовали на бројним групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Опробали су се у разним медијима и областима уметности од израде намештаја, уређења ентеријера до графичког дизајна.