ZA ČISTIJI STARI GRAD

Na inicijativu princeze Jelisavete Karađorđević danas je u maloj sali opštine održan sastanak na kome je bilo reči o sređivanju, ozelenjavanju ulica, parkova, kvartova na teritoriji opštine Stari grad. Sastanku su prisustvovali Risto Raco, član Opštinskog veća i predstavnici iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, JKP „ Zelenilo Beograd“ i „Gradska čistoća“.

„S obzirom da živim na Starom gradu jako mi je stalo da centralna beogradska opština, koja je srce Beograda i Srbije bude uređena i čista. Međutim, šetajući njenim ulicama primetila sam da građani malo vode reda o čistoći,“, kaže Jelisaveta Karađorđević dodajući da ju je na ovu inicijativu pokrenulo smeđe i nered koji se nalazi ispred dve starogradske škole.

„Ispred osnovne škole „Drinka Pavlović“ i muzičke škole „ Vojislav Vučković“ je velika količina smeća a na mestu gde su bili đubrijeri sada nema ničega, pa su učenici sada primorani da bacaju đubre na ulicu. Zato sam , znajući da opština Stari grad dosta radi na ulepšavanju i sređivanju opštine došla na ideju da pokrenemo zajedno akciju čišćenja na ovoj lokaciji “, kaže princeza Karađorđević.

Opština i javno – komunalna preduzeća kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja podržali su akciju i dogovorili su se da zajedničkom akcijom urede pomenute površine, tako da će ispred škola biti postavljeni đubrijeri i postavljene žardinjere sa cvećem.

„ Današnji sastanak je dobar primer saradnje između lokalnih samouprava i drugih institucija ali i dokaz da postoji i dobra saradnja i sa građanskim sektorom“, rekao je Risto Raco i dodao da je opština uvek spremna da podrži ovakve akcije. Tako ćemo osim ove lokacije urediti i prostore oko Vukovog i Dositejevog muzeja i Predškolske ustanove „Dečji dani“. Osim današnjih predstavnika u ovu akciju uključićemo i gradske sekretarijati za saobraćaj i komunalno – stambene poslove.

Osim nadležnih službi akciji čišćenja, ozelenjavanja i uklanjanja grafita biće uključeni i učenici starogradskih škola. „ Moramo raditi na edukaciji stanovništva, počev od najmlađih „ istakao Risto Raco. Učesnici sastanka složili su se da će formiranje komunalne policije dosta doprineti da se građani odgovornije ophode prema svojoj okolini.