NOVI PODZEMNI KONTEJNERI NA STAROM GRADU

JKP “Gradska čistoća” nastavlja sa ugradnjom podzemnih kontejnera u Beogradu. Do juna će biti postavljeno oko 2.000 dok će ih do kraja 2013. biti više od 6.000 podzemnih kontejnera,. Na Starom gradu je do sada postavljeno 65 od 250 podzemnih kontejnere na više lokacija predviđenim planom za centralnu gradsku opštinu. Tim povodom danas su Dejan Kovačević, načelnik Uprave GO Stari grad i Aleksandar Stamenković, direktor JKP „Gradska čistoća“, obišli par lokacija na Starom gradu na kojima su ugrađeni podzemni kontejneri. Jedna od njih je na uglu ulica Makedonske i Kolarčeve gde su radovi završeni pre par dana.

– Na Starom gradu predviđeno je 250, a do sada je postavljeno 65 podzemnih kontejnera. Kao građani svedoci smo da se vrše pripreme za njihove postavljanje. Možda nekima smetaju radovi ili im otežavaju prolazak trotoarom. Zato pozivam Starograđane na strpljenje jer ćemo sa njihovim postavljanjem moći da na prikladan način odlažemo smeće. To je i funkcija Gradske čistoće koja je neophodna jednom velikom gradu i nadam se da ćemo ih dobro koristiti jer su praktični i funkcionalni, – rekao je načelnik Uprave GO Stari grad Dejan Kovačević.

Podzemni kontejneri preuzimaju primat u evropskim gradovima, a sve češće se i u zemljama regiona, a o njima se govori kao najboljem rešenju sistema za odlaganje kućnog smeća.

– Gradska čistoća je pre godinu i po dana postavila 167 podzemnih kontejnera u deset beogradskih opština. Pokazali su se kao dobro rešenje i što je najvažnije sugrađani su ih dobro prihvatili. Kontejneri su velikog kapaciteta, zauzimaju malo mesta, tj. na jednom parking mestu mogu da se postave po dva, i na taj način štedimo prostor, nema neprijatnih mirisa, štetnih materija i kada duva košava Beogradom neće više leteti kese i papiri. Podzemni kontejneri postali su deo gradske infrastrukture. U planu nam je da do kraja marta i početka aprila postavimo još 1008 novih podzemnih kontejnera u gradu, – kaže direktor Aleksandar Stamenković.

Podzemni kontejneri su veće zapremine od običnih, u njih staje znatno veća količina smeća. Veći kapaciteti kontejnera znače i ređe pražnjenje koje se vrši isključivo noću, što znači i smanjenje saobraćajne gužve. Prednost im je i što su hermetički zatvoreni. Osim višeg stepena higijene, podzemni kontejneri doprinose i lepšem izgledu ulica, a samim tim i celog grada. Oni obezbeđuju više prolaza za pešake na trotoarima, ali i veći broj parking mesta.