НОВИ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЈНЕРИ НА СТАРОМ ГРАДУ

ЈКП “Градска чистоћа” наставља са уградњом подземних контејнера у Београду. До јуна ће бити постављено око 2.000 док ће их до краја 2013. бити више од 6.000 подземних контејнера,. На Старом граду је до сада постављено 65 од 250 подземних контејнере на више локација предвиђеним планом за централну градску општину. Тим поводом данас су Дејан Ковачевић, начелник Управе ГО Стари град и Александар Стаменковић, директор ЈКП „Градска чистоћа“, обишли пар локација на Старом граду на којима су уграђени подземни контејнери. Једна од њих је на углу улица Македонске и Коларчеве где су радови завршени пре пар дана.

– На Старом граду предвиђено је 250, а до сада је постављено 65 подземних контејнера. Као грађани сведоци смо да се врше припреме за њихове постављање. Можда некима сметају радови или им отежавају пролазак тротоаром. Зато позивам Старограђане на стрпљење јер ћемо са њиховим постављањем моћи да на прикладан начин одлажемо смеће. То је и функција Градске чистоће која је неопходна једном великом граду и надам се да ћемо их добро користити јер су практични и функционални, – рекао је начелник Управе ГО Стари град Дејан Ковачевић.

Подземни контејнери преузимају примат у европским градовима, а све чешће се и у земљама региона, а о њима се говори као најбољем решењу система за одлагање кућног смећа.

– Градска чистоћа је пре годину и по дана поставила 167 подземних контејнера у десет београдских општина. Показали су се као добро решење и што је најважније суграђани су их добро прихватили. Контејнери су великог капацитета, заузимају мало места, тј. на једном паркинг месту могу да се поставе по два, и на тај начин штедимо простор, нема непријатних мириса, штетних материја и када дува кошава Београдом неће више летети кесе и папири. Подземни контејнери постали су део градске инфраструктуре. У плану нам је да до краја марта и почетка априла поставимо још 1008 нових подземних контејнера у граду, – каже директор Александар Стаменковић.

Подземни контејнери су веће запремине од обичних, у њих стаје знатно већа количина смећа. Већи капацитети контејнера значе и ређе пражњење које се врши искључиво ноћу, што значи и смањење саобраћајне гужве. Предност им је и што су херметички затворени. Осим вишег степена хигијене, подземни контејнери доприносе и лепшем изгледу улица, а самим тим и целог града. Они обезбеђују више пролаза за пешаке на тротоарима, али и већи број паркинг места.