BESPLATNA ŠKOLA PLIVANJA ZA NAJMLAĐE ŠKOLARCE STAROG GRADA

Đorđe Lazarević i Slobodan Petrović, članovi Veća opštine Stari grad, posetili su 21. marta, donji objekat škole OŠ Kralj Petar prvi, gde je u malom bazenu trajala plivačka obuka đaka, u okviru projekta “Nauči da plivaš”, koji zajedno realizuju opština i plivački klub „Zlatni delfin“. Projekat je namenjen mlađim školarcima sa teritorije opštine i predškolcima PU “Dečiji dani” i traje u dva godišnja perioda: mart-maj i oktobar-decembar 2012. Obuku predvodi prof dr Vladan Marković (četvorostruki olimpijac Srbije u plivanju i profesor plivanja na visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi) zajedno sa dva trenera.

Program obuke plivanja za sve školarce je besplatan, dok mesečne troškove od izvođenja obuke od četiri časa plivanja finansirala opština Stari grad. Obuhvaćeno je učenje osnovnih plivačkih pokreta (gnjuranje, održavanje na leđima-stomaku, rad rukama-nogama), učenje osnova kraul stila učenje osnova leđnog stila, plivanje kraul i leđno.

– Opština je prepoznala potrebu da podrži ovaj projekat jer se radi o najmlađim sugrađanima Starog grada – deci predškolskog uzrasta i prva dva razreda OŠ. Namera nam je da se preko plivanja utiče na pravilan rast i razvoj dece, odnosno skladan psiho-fizički razvoj čitavog organizma i otklanjanje deformiteta svojstvenih deci ovog uzrasta koje nastaju usled napornih školskih obaveza – rekao je Đorđe Lazarević. Prema njegovim rečima, s obzirom da je opština završila rekonstrukciju otvorenih i zatvorenih bazena u SRPC „Milan Gale Muškatirović“, ovo je logičan nastavak ulaganja u unapređivanje i razvijanje zdravih stilova života kod mladih ljudi sa opštine Stari grad.

– Kao dugogodišnji plivački radnik mogu da kažem da mi je posebno drago što je nosilac ovog projekta prof Vlada Marković, koga znam od pionirskih dana, koji je bio izvanredan plivač. U plivanju, kao individualnoj disciplini merodavni su samo štoperica i distanca.

Sigurno je da smo, dobijanjem ovog punkta za najmlađu populaciju dobili pravu priliku za opismenjavanje plivanja kao sporta, uz pripadajući zdravstveni aspekt – rekao je Slobodan Petrović.

Dr Vladan Marković je istakao da je najbolje da se što više mladih uvede u plivanje koje spada u jedan od najzdravijih sportova.

Podsetimo posle 50 godina pauze, mali bazen za obuku neplivača u u donjem objektu OŠ ”Kralj Petar prvi”, u ulici Maršala Birjuzova 43, otvoren je maja 2006. godine. Prilagođen je obuci plivanja i dimenzija je 9×5 metara sa dubinom od 1.05 metra i temperaturom vode oko 27 C.