NOVI IZGLED DEČIJE BIBLIOTEKE „DRAGAN LUKIĆ“

Opština Stari grad i biblioteka “Đorđe Jovanović” nastavljaju višegodišnju saradnju jer su bolji uslovi u biblioteci privukli nove čitaoce. Opština sedam godina pomaže uređivanje i dečjeg odeljenja na Studentskom trgu 19, koje nosi ime našeg poznatog pesnika Dragana Lukića. Početkom 2008. godine biblioteka „Dragan Lukić“ dobila je 2.300.000 dinara za nabavku posebnih polica i ormara za knjige.

Dečija biblioteka „Dragan Lukić“ poseduje i “Elektronsku čitaonicu” koju je dobila od opštine pre tri godine, a prema podacima koje poseduje biblioteka taj program je najposećeniji dečji program u gradu.

„Na Studentski trg 19 dolaze deca posle škole i druže se. Mi ćemo sada ovaj prostor koji deca očigledno vole sa novim policama i ormanima još više prilagoditi njihovim željama. Police će biti na točkićima i za deset minuta će moći potpuno da se prilagode prema programima koji se tog momenta odvijaju u biblioteci. Police za knjige pratiće prave male kuće za čitanje. Police će biti napravljene po modelima koje smo videli u Norveškoj. U tim malim oazama za čitanje, u zavisnosti od programa, moći će na istom mestu da se okupi od osam do 70 dece. Biće moguće napraviti četiri odvojena prostora u kojem niko neće smetati onom drugom. Danas je naše “Dečje odeljenje” potpuno uređeno. Prostor namenjen najmlađim čitaocima ima klavir, “Elektronsku čitaonicu” od pet umreženih računara, kablovsku televiziju sa samo dečjim programima, razne CD-ove, i jedini u gradu imamo i “Stripoteku”. Nigde više u gradu nemate stripove. Deca vole da vide šta su za njihove roditelje bili crtani filmovi. Imamo razne programe i deca se angažuju u klubovima koje sama izaberu. Deca ovde rešavaju domaće zadatke ali se i zabavljaju sa drugovima. Imamo razvijen klupski život u biblioteci. I još nešto, mi smo jedina biblioteka u Srbiji koja na mestu bibliotekara u “Dečjem odeljenju” ima doktora nauke.“, objašnjava rukovodilac biblioteke Mirko Marković.

„Naš prošlogodišnji projekat nosio je naziv “Domaći zadatak”. Deca dolaze da pišu domaće zadatke jer ovde imaju enciklopedije, internet… Mnoga deca imaju mnogo bolje računare i uslove kod svojih kuća ali oni dolaze kod nas. To je ono što mi često zanemarujemo – deca vole da se druže. Iako je broj dece u osnovnim školama opao u poslednjih nekoliko godina, kod nas je broj članova biblioteke udvostručen“, ističe Marković.

„Osnovni motiv mog rada, kaže Marković je da biblioteka nije tihi komšija, već dragi prijatelj, komšija kod koga svi rado svraćaju, kod koga je i bučno i veselo, i pre svega interesantno. Ne prašnjava biblioteka nego uvek otvoren poziv: “Dođite komšija, obećavamo biće vam lepo!”. Konačni cilj nam je da se biblioteka “Đorđe Jovanović” ponovo vrati ovde na Studentski trg 19 gde se nalazi njeno dečje odeljenje“, kaže Mirko Marković, direktor biblioteke „Đorđe Jovanović“.