PRVO BEOGRADSKO PEVAČKO DRUŠTVO U MOSKVI

Na adresu Svetlane Vilić, dirigenta Prvog beogradskog pevačkog društva stigao je poziv za učešće ovog uglednog hora na Pashalnom festivalu koji će se održati od 28. aprila do 1. maja ove godine u Moskvi.

U ime Prvog beogradskog pevačkog društva, predsednici opštine Stari grad, Mirjani Božidarević, na dosadašnjoj pomoći i saradnji u realizaciji programa i aktivnosti Hora zahvalili su se predsednik Prvog beogradskog pevačkog društva, protojerej stavrofor Petar Lukić i dugogodišnja članica hora Miroslava Jevtić.

Prvo beogradsko pevačko društvo pevaće u Moskvi, na Pashalnom festivalu, koji je pod pokroviteljstvom Njegove svetosti ruskog patrijarha Alekseja drugog.

– Poziv sa ovako visokog mesta je velika čast za nas, ne samo zato što ćemo predstavljati Srbiju, nego što smo i jedini amaterski hor na festivalu, dok su sve ostale zvanice profesionalni horovi. Predstoje nam velike pripreme za ovaj važan događaj. Obratili smo se opštini Stari grad kao dugogodišnjem sponzoru sa molbom da nam pomognu u delu finansiranja troškova vezanih za pripreme – reči su predsednika Prvog beogradskog pevačkog društva.

Opština Stari grad bila je jedan od pokrovitelja za putovanje Pevačkog društva u Jerusalim prošle godine kada im je dodeljeno 150.000 dinara. I ovoga puta Hor je dobio 150.000 dinara za učešće na Pashalnom festivalu u Moskvi.

Ove godine Prvo beogradsko pevačko društvo obeležiće 155 godina svoga postojanja. Ova najstarija srpska muzička institucija dobila je i svoj arhiv i muzej. Prvo beogradsko pevačko društvo pored ostalog, osnivač je prve muzičke škole u Srbiji, škole “Stevan Mokranjac”, ali i jedan od osnivača srpskog nacionalnog teatra – Narodnog pozorišta u Beogradu.