NASTAVLJA SE PROGRAM RAZGLEDANJA BEOGRADSKE TVRĐAVE

Pre deset godina, 28. juna 1998. godine, opština Stari grad je organizovala akciju besplatnog razgledanja Beogradske tvrđave i Beogradske varoši, koja je namenjena isključivo Beograđanima. Obilazak i razgledanje Beogradske tvrđave uz pratnju stručnog vodiča Branka Rabotića počinje svakog prvog četvrtka u mesecu u 16 časova ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“, dok obilazak Beogradske varoši (starog jezgra grada) počinje svake prve srede u mesecu ispred Biblioteke grada Beograda u 16 časova. Oba razgledanja traju 90 minuta. Obilasci Beogradske tvrđave i Beogradske varoši za školske grupe posebno se zakazuju, a posebno se zakazuju i obilasci za strance na engleskom jeziku i to na broj telefona 063/854-26-48.

Opština Stari grad je i za ovu godinu izdvojila izdvojila 132.000 dinara za troškove stručnog turističkog vodiča Branka Rabotića, autora knjige „Beogradska tvrđava na dlanu“. Izdavanje ove knjige je takođe pomogla opština Stari grad.

Razgledanje Beogradske tvrđave je prilika da vidimo neke njene dobro poznate kutke, ali i one koji su, sticajem raznih okolnosti, bili skriveni od naših pogleda. Tvrđava iskreno pokazuje svoj uzbudljivi istorijski lik svakom posetiocu, koji je spreman da u obilazak uloži malo vremena. Na Beogradskoj tvrđavi se obilazi Donji i Gornji grad, kao i izložba istorijata Beogradske tvrđave u prostoru restaurisane austrijske kapije, dok razgledanje Beogradske varoši podrazumeva obilazak ambijentalne celine Kosančićev venac (Saborna crkva, mesto nekadašnje narodne biblioteke i sl).