NAJAVA KONKURSA „TALIN&TURKU – EVROPSKE PRESTONICE KULTUURE 2011“

U organizaciji Kancelarije za mlade, a uz podršku opštine Stari grad i Ustanove kulture „Parobrod”, i ove godine biće raspisan konkurs za mlade ljude koji žele da posete evropske prestonice kulture za 2011. godinu, finski grad Turku i prestonicu Estonije Talin. Tim povodom juče je u „Parobrodu“, na Dan studenata Beogradskog univerziteta, najavljen početak konkursa, dok će proglašenje učesnika u projektu biti objavljeno na Dan Evrope, 9. maja. U prisustvu ambasadora Nemačke i Finske, Volframa Masa i Karija Veijalainena, održana je i promocija publikacije „Kul.tura@Esen“ – osvrt na prošlogodišnju posetu Esenu, evropskoj prestonici kulture 2010. godine.

Zamenica predsednika opštine Stari grad Ana Danilović izrazila je zahvalnost svim učesnicima u projektu „Kul.tura@Esen“ i naglasila da će opština Stari grad nastojati da maksimalno pomogne realizaciju narednog projekta namenjenog beogradskim studentima „Talin&Turku – evropske prestonice kultuure 2011“.

„Ove godine smo projekat podigli na jedan viši nivo i zbog toga smo veoma zahvalni ambasadi Finske u Beogradu. Nadamo se da će svi mladi, koji su uključeni u ovaj projekat, doprineti kandidaturi Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine“, rekla je Ana Danilović.

Ambasador Nemačke Volfram Mas rekao je da je impresioniran entuzijazmom Beograda da isprati dešavanja u evropskim prestonicama kulture, a posebno je zahvalan interesovanjem ne samo za Esen, evropsku prestonicu kulture za 2010. godinu, nego i za čitavu nemačku oblast Rur.

„Nadam se da su svi posetioci rurskoj oblasti prepoznali nastojanje da se kultura približi svim građanima, a da je doprinos negovanju kulture različitosti put na kojem insistira i Evropska unija. Nadam se da je Beograd na dobrom putu da postane evropska prestonica kulture 2020. godine“, rekao je ambasador Volfram Mas.

Kari Veijalainen objasnio je da je grad Turku nekada, za vreme švdske vladavine na tim prostorima, bio prestonica Finske. On je podsetio da je ambasada Finske pre dve godine pomogla studentima iz Srbije da otputuju u Finsku.

„Mislim da je ovakva promocija evropskih vrednosti odlična, jer se ne ostvaruje kroz politiku i ekonomiju, već kroz kulturnu razmenu.“