KOMEMORACIJA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Uoči Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, beogradski Jevreji i njihovi prijatelji, tradicionalnim komemorativnim skupom obeležili su 70 godina od kako je više od 3500 Jevreja, muškaraca, ubijeno od strane nemačke nacističke okupacione vlasti.

Tog 20. oktobra 1941. beogradski Gestapo je izvestio Hitlera da je „rešio jevrejsko pitanje“ i da je Beograd prvi „juden frei“ grad u Evropi.

Na spomen obeležju „Menora u plamenu“, na Dunavskom keju na Dorćolu, predratnom stecištu beogradskih Jevreja, komemoraciji su, pored predstavnika Jevrejske opštine Beograd i brojnih Beograđana, prisustvovali predstavnici Gradske uprave i Opštine Stari Grad, kao i
predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije.

Uz tradicionalnu molitvu za žrtve Holokausta, uz pesmu hora ,,Braća Baruh, upriličen je prigodni program kraćim podsećanjem na strahote i stradanje više od 8.500 Jevreja u Beogradu 1941. o čemu je govorio Avram Izrael, predsednik privremene uprave Jevrejske opštine Beograd.
Senima žrtava poklonili su se i domaćini i gosti komemorativnog skupa, a na spomen obeležje položeni su venci Opštine Stari Grad i Jevrejske opštine Beograd.