ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE: BESPLATNA POSETA IZLOŽBI „KRAJ VELIKOG RATA 1917 – 1918″

Opštinski program besplatnih, stručno vođenih poseta beogradskim muzejima namenjenih Starograđanima nastavlja se besplatnom posetom izložbi „KRAJ VELIKOG RATA 1917 – 1918″, koja se održava u Istorijskom muzeju Srbije, na Trgu Nikole Pašića broj 11.

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” je deo Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, čemu je Istorijski muzej Srbije posvetio veliku pažnju i u prethodnim godinama, organizujući zapažene izložbe u zemlji i inostranstvu („Srbija 1914”, „Žensko lice Velikog rata”, „Milunka Savić – heroina Velikog rata”, „Srbija 1915–16”, „Srbi u severnoj Africi (1915–1919)” i nova stalna postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Izložba, je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu.

Pored dokumentarnih filmova, ličnih predmeta, oružja, odlikovanja i brojnih do sada neizlaganih fotografija, na izložbi su prikazane i umetničke slike, skulpture i plakati, koji su obeležili i ovekovečili ovaj slavni period srpske prošlosti.

Besplatne, stručno vođene posete ovoj izložbi za Starograđane se organizuju u sledećim terminima: četvrtkom od 17 časova – 24. i 31. januara, kao i 7, 14. i 21. februra.

Svi zainteresovani sugrađani, koji poseduju Starogradsku karticu, mogu se prijaviti za ovaj program pozivom na telefonski broj 785-2-999 opštinskog Kontakt centra.