FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA „BELDOCS 2010“ DO 20. APRILA

Projekcijom filmova „Zvezda je rođena“ Vanje Kovačević i „Svemirski turisti“ Kristijana Fraja u utorak 13. aprila Muzeju jugoslovenske kinoteke svečano je otvoren ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs 2010“, koji će trajati do 20 aprila. Gost festivala švajcarski reditelj Kristijan Fraj, autor filma „Svemirski turisti“, kaže da se radnja njegovog filma bazira na dve kontadiktorne priče, jer govori o svetu u kom živi većina siromašnih ljudi koji razmišljaju o svakodnevnoj egzistenciji, a sa druge strane govori i o ljudima koji žele da plate 20 miliona dolara da bi putovali u svemir.

„Fantazija sa kojom sam odrastao jeste da se putuje u svemir samo za desetak dolara i zbog toga sam želeo da se bavim temom kosmosa u filmu. Prošlo je mnogo godina dok sam počeo da snimam film, ali bio sam strpljiv i uporan, a sada sam siguran da je ovaj film veoma uspešan“, kaže reditlj Fraj.

Tokom osam dana Festivala publika će imati priliku da pogleda 18 dokumentarnih filmova u međunarodnom takmičarskom programu. U takmičarskom delu biće prikazano i sedam srpskih dugometražnih filmova.

U okviru revijalnog dela Festivala „Žiri je uvek u pravu“ biće predstavljeno četiri filma koji su nominovani za nagradu „Oskar 2009“ u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, kandidat za BAFTA nagradu Britanske akademije za film, kao i najbolji film po mišljenju Evropske filmske akademije. U revijalnom delu biće prikazani programi „Fokus Rusija“ sa 10 ruskih dokumentarnih filmova i Dokpoint Helsinki uz projekcije četiri dokumentarna filma iz Finske.

Odluku o najboljem filmu u međunarodnoj selekciji doneće žiri u sastavu Oliver Sertić, Elizabet Maršan, Maksimilijan Pletu, dok će žiri u sastavu Marko Babac, Vanja Kranjac i Petra Seliškar odabrati najbolji film u regionalnoj selekciji. Nagrađeni filmovi biće proglašeni i prikazani na svečanom zatvaranju Festivala 20. aprila u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a nagrade će dodeliti predstavnik porovitelja fonda za nagrade – opštine Stari grad.

Program festivala može se pogledati na sajtu www.beldocs.rs