ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „BELDOCS 2010“ ДО 20. АПРИЛА

Пројекцијом филмова „Звезда је рођена“ Вање Ковачевић и „Свемирски туристи“ Кристијана Фраја у уторак 13. априла Музеју југословенске кинотеке свечано је отворен овогодишњи Међународни фестивал документарног филма „Белдоцс 2010“, који ће трајати до 20 априла. Гост фестивала швајцарски редитељ Кристијан Фрај, аутор филма „Свемирски туристи“, каже да се радња његовог филма базира на две контадикторне приче, јер говори о свету у ком живи већина сиромашних људи који размишљају о свакодневној егзистенцији, а са друге стране говори и о људима који желе да плате 20 милиона долара да би путовали у свемир.

„Фантазија са којом сам одрастао јесте да се путује у свемир само за десетак долара и због тога сам желео да се бавим темом космоса у филму. Прошло је много година док сам почео да снимам филм, али био сам стрпљив и упоран, а сада сам сигуран да је овај филм веома успешан“, каже редитљ Фрај.

Током осам дана Фестивала публика ће имати прилику да погледа 18 документарних филмова у међународном такмичарском програму. У такмичарском делу биће приказано и седам српских дугометражних филмова.

У оквиру ревијалног дела Фестивала „Жири је увек у праву“ биће представљено четири филма који су номиновани за награду „Оскар 2009“ у категорији дугометражних документарних филмова, кандидат за БАФТА награду Британске академије за филм, као и најбољи филм по мишљењу Европске филмске академије. У ревијалном делу биће приказани програми „Фокус Русија“ са 10 руских документарних филмова и Докпоинт Хелсинки уз пројекције четири документарна филма из Финске.

Одлуку о најбољем филму у међународној селекцији донеће жири у саставу Оливер Сертић, Елизабет Маршан, Максимилијан Плету, док ће жири у саставу Марко Бабац, Вања Крањац и Петра Селишкар одабрати најбољи филм у регионалној селекцији. Награђени филмови биће проглашени и приказани на свечаном затварању Фестивала 20. априла у Музеју југословенске кинотеке, а награде ће доделити представник поровитеља фонда за награде – општине Стари град.

Програм фестивала може се погледати на сајту www.beldocs.rs