EKOLOŠKO DRUŽENJE ĐAKA IZ BEOGRADA I LJUBLJANE

U Osnovnoj školi „Stari grad“ danas je obeležen početak saradnje ove škole i Osnovne škole „Zadobrava“ iz Ljubljane.

Inicijativa za pokretanje saradnje potekla je od “Asocijacije eko škola” Slovenije koja se obratila Udruženju građana „Škola za opstanak“ sa željom da uspostave saradnju sa školama iz Srbije i da kroz razmenu iskustava realizuju zajedničke ekološke programe.

„ Ovaj susret je prava prilika za početak organizovanog rada na uključivanju škola Srbije u međunarodne asocijacije “eko i održivih škola”, što je predviđeno u Prvom nacionalnom okvirnom akcionom planu obrazovanja za zaštitu životne sredine“ rekao je na otvaranju svečanosti direktor OŠ „Stari grad“ gospodin Branislav Vučinić.

„ Nadamo se da će iskustvo škola iz Slovenije ali i pojedinih naših škola ubrzati razvoj mreže “eko škola” u našoj zemlji. Naša škola je izabrana jer godinama unazad radimo na razvoju ekološke svesti i načina zaštite životne sredine. Đaci, roditelji i zaposleni u OŠ „Stari grad“, prijatelji iz drugih škola, posvećeni su ekologiji, kao svom najvažnijem životnom pitanju. OŠ „Stari grad“ poznata je i van granica naše zemlje sa zanimljivim programima i originalnim programskim sadržajima ekoloških radionica. Upravo ta prepoznatljivost bila je povod današnjeg susreta. Naš ekološkim mjuzikl “Sačuvajmo planetu“, proglašen je za najlepši pozdrav proleća Evropi 2008. godine i kao takav je emitovan na italijanskoj televiziji. Takođe, naša škola je i nosilac među školskih aktivnosti „Zelena jabuka“.

Direktor OŠ „Zadobrava“ iz Ljubljane, gospodin Vladimir Znoj je izrazio zadovoljstvo što su u Beogradu, jer ostale zemlje okruženja već imaju svoje predstavnike u Asocijaciji “eko škola”. „ Ovo je prilika da u naš projekat povezivanja uvedemo ne samo ovu već i druge škole iz čitave Srbije. Pokušaćemo da prenesemo naše iskustvo iz nove oblasti u vašem sistemu obrazovanja. U Sloveniji je to deo obaveznog obrazovnog sistema . To je i najvažnije jer radeći i učeći sa decom i najmlađima možemo postići vidljive rezultate. “Eko škola” nije samo projekat već način života“, kaže gospodin Znoj i ukazuje na veliki značaj učestvovanja lokalnih zajednica na ekološki razvoj.

Svečanom činu bratimljenja prisustvovali su Andrea Simonov, predsednik Saveta za ekologiju SO Stari grad, Ljiljana Petrović, sekretar Saveta, direktori sedam osnovnih škola, predstavnici Gradskog sekretarijata za obrazovanje, gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, predstavnici Ministarstva prosvete i predstavnici Društva učitelja Beograda.