DELEGACIJA STAROG GRADA U POSETI BUDIMPEŠTI

Desetočlana delegacija opštine Stari grad na čelu sa Milanom Majstorovićem, članom opštinskog veća, boravila je od 3. do 7. jula u Budimpešti, u uzvratnoj poseti njihovoj centralnoj gradskoj opštini Eržebet varoš. U delegaciji su bili rukovodioci odeljenja naše opštine, sa ciljem da se bolje upoznaju sa iskustvima i procedurama na uvođenju i primeni ISO standarda u radu Odeljenja opštinske uprave, koji je ova opština uvela još 1998. godine.

Da podsetimo, opština Stari Grad je jedna od devetnaest opština u Srbiji koja je dobila donaciju za program modernizacije administracije kroz EXCHANGE program a koji obuhvata uvođenje ISO standarda i otvaranje Kancelarije za komunikacije i protokol.

Našu delegaciju je prvog dana primilo celokupno rukovodstvo opštine Eržebet varoš, gde se u ime domaćina obratila gospođa Dr Suzana Kalman, notar, što je u našoj opštini ekvivalentno načelniku opštinske uprave. Nakon reči dobrodošlice, ona je gostima predstavila strukturu svoje opštine i predočila program prezentacija svakog odeljenja pojedinačno.

Tokom narednih dana, rukovodioci odeljenja opštine Stari grad su sa velikim zanimanjem pratili prezentacije, razgovarali sa domaćinima, upoređivali sopstvena iskustva i probleme, i detaljno se upoznali sa radom svih službi. Bez obzira na pojedine različitosti, pre svega u nadležnostima, veoma su uočljive sličnosti koje postoje u upravama ove dve opštine, kao i velike mogućnosti proširenja međusobne saradnje. U prilog tome, gradonačelnik Eržebet varoši, gospodin Đorđi Hunvald, koji se u nekoliko navrata tokom posete pridružio gostima, je u ime rukovodstva svoje opštine izrazio spremnost da se partnerstvo između dve opštine ustanovi i na zvaničan način.

Sa osam godina iskustva u primeni ISO standarda i kontrole kvaliteta, Eržebet varoš je uspela da stvori bolji, korisnički orijentisani i efikasniji sistem opštinske uprave koji pruža svojim građanima usluge visokog kvaliteta, nastavljajući da uvažava njihove potrebe, predloge i probleme. Osim toga, postigli su i veoma visok nivo entuzijazma i zadovoljstva kod svih zaposlenih u opštinskoj upravi koji, zahvaljujući ISO standardu i unapređenju administracije komuniciraju sa svojim građanima i lokalnim partnerima na najbolji mogući način.

Opraštajući se od gostiju, gospođa Dr Suzana Kalman, notar, je u svom obraćanju naglasila: “Pre osam godina smo krenuli u uvođenje ISO standarda, i danas vam mogu sa sigurnošću reći da vredi truda. Nadam se da su vas prezentacije koje ste tokom ovih dana videli ubedile da je naš trud vredeo. Rado ćemo vas primiti bilo kada, bilo koju vašu delegaciju, kako bismo vam pružili potrebnu pomoć, i nadam se da ćemo se uskoro ponovo videti.“