BEOGRAĐANI SE PONOVO OKUPILI U JEVREMOVOJ ULICI

Opština Stari grad obeležila je krsnu slavu i Dan opštine – Cveti tradicionalnom manifestacijom “Jevremova – ulica susreta”, koja se održava već petu godinu za redom. Jedna od najlepših dorćolskih ulica bila je mesto susreta, druženja, tolerancije i dobrog raspoloženja, gde su se posetiocima predstavila različita udruženja, ustanove i verske zajednice centralne gradske opštine.

Kao i svake godine opština Stari grad slavi slavu sa svojim sugrađanima.

– Srećni smo što iz godine u godinu vidimo sve više Beograđana koji uživaju u druženju i bogatom programu ove manifestacije – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Stari grad.

Duž Jevremove, od Kalemegdana do Skadarlije, više hiljada posetilaca imali su priliku da se upoznaju sa radom šezdeset učesnika – Kancelarije za mlade, Volonterskog servisa, UK Parobrod, Saveta za zaštitu životne sredine, JP SRC Milan Gale Muškatirović, izviđačima, pozorištima i mnogim drugim udruženjima i ustanovama opštine Stari grad.

Takođe, svi zainteresovani imali su mogućnost da degustiraju domaću riblju čorbu, da uživaju u reviji oldtajmera, i nastupu hora Jevrejsko-srpskog pevačkog društva koji je svečano otvorio manifestaciju sa pesmom „Devojko mala“. Jevremovom su prošetale i delegacije gradova, Kotora, Bitolja i Jermasoje sa Kipra, sa kojima opština Stari grad ima razvijenu dugogodišnju saradnju.

– Beograđani su željni ovakvih događanja, i srećni su i što mogu jednom godišnje da prošetaju Jevremovom ulicom kako bi uživali u kulturnim i zabavnim sadržajima koji su namenjeni svim generacijama – rekla je Borka Božović galeristkinja sa opštine Stari Grad.

Manifestaciji je prethodio protokolarni deo slave. Tradicionalnom sečenju slavskog kolača u Sabornoj crkvi prisustvovali su predsednik opštine Dejan Kovačević, zamenik predsednika Dejan Stefanović, predstavnici opštine, gosti iz inostranstva i mnogobrojni Starograđani.

Praznikom Cveti, koji je ujedno i krsna slava opštine Stari grad, obeležava se ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, a slavi se dan posle Lazareve subote, Vrbice. Njime se obeležava poslednja nedelja pred Isusovo stradanje, smrt i vaskrsenje.