БЕОГРАЂАНИ СЕ ПОНОВО ОКУПИЛИ У ЈЕВРЕМОВОЈ УЛИЦИ

Општина Стари град обележила је крсну славу и Дан општине – Цвети традиционалном манифестацијом “Јевремова – улица сусрета”, која се одржава већ пету годину за редом. Једна од најлепших дорћолских улица била је место сусрета, дружења, толеранције и доброг расположења, где су се посетиоцима представила различита удружења, установе и верске заједнице централне градске општине.

Као и сваке године општина Стари град слави славу са својим суграђанима.

– Срећни смо што из године у годину видимо све више Београђана који уживају у дружењу и богатом програму ове манифестације – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Стари град.

Дуж Јевремове, од Калемегдана до Скадарлије, више хиљада посетилаца имали су прилику да се упознају са радом шездесет учесника – Канцеларије за младе, Волонтерског сервиса, УК Пароброд, Савета за заштиту животне средине, ЈП СРЦ Милан Гале Мушкатировић, извиђачима, позориштима и многим другим удружењима и установама општине Стари град.

Такође, сви заинтересовани имали су могућност да дегустирају домаћу рибљу чорбу, да уживају у ревији олдтајмера, и наступу хора Јеврејско-српског певачког друштва који је свечано отворио манифестацију са песмом „Девојко мала“. Јевремовом су прошетале и делегације градова, Котора, Битоља и Јермасоје са Кипра, са којима општина Стари град има развијену дугогодишњу сарадњу.

– Београђани су жељни оваквих догађања, и срећни су и што могу једном годишње да прошетају Јевремовом улицом како би уживали у културним и забавним садржајима који су намењени свим генерацијама – рекла је Борка Божовић галеристкиња са општине Стари Град.

Манифестацији је претходио протоколарни део славе. Традиционалном сечењу славског колача у Саборној цркви присуствовали су председник општине Дејан Ковачевић, заменик председника Дејан Стефановић, представници општине, гости из иностранства и многобројни Старограђани.

Празником Цвети, који је уједно и крсна слава општине Стари град, обележава се улазак Исуса Христа у Јерусалим, а слави се дан после Лазареве суботе, Врбице. Њиме се обележава последња недеља пред Исусово страдање, смрт и васкрсење.