ZA LEPŠE FASADE BEOGRADA: POČELA AKCIJA UKLANJANJA GRAFITA U CENTRU GRADA

Gradska opština Stari grad, u saradnji sa JKP „Gradska čistoća“, započela je veliku akciju čišćenja grafita sa fasada zgrada u užem gradskom jezgru koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Radnici „Čistoće“ su jutros krenuli sa uklanjanjem grafita sa zgrade u Ulici carice Milice broj 8, a početku radova na vraćanju starog sjaja ovoj zgradi prisutvovao je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad.

„Danas smo započeli akciju čišćenja grafita na opštini Stari grad. U prvoj fazi će se očistiti 1200 kvadratnih metara fasada koje su naružene grafitima. Počeli smo u Carice Milice 8, nastavićemo sa zgradom prekoputa, na broju 7, i duž ove i drugih starogradskih ulica. Naša opština ima prelepe zgrade i zato je važno da uredimo fasade zgrada koje su kulturno istorijska baština naše opštine, Beograda i naše zemlje. Početkom jeseni krenućemo u obnovu preko 40 fasada zgrada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Želimo da Stari grad povrati lepo i sjajno lice“, rekao je predsednik Marjanović i naglasio da uklanjanjem grafita uređujemo zgrade, ali i da na taj način naš svakodnevni život na opštini Stari grad postaje uredniji.

Radnici „Čistoće“ ceo postupak sprovode po standardima koji se primenjuje i u drugim evropskim prestonicama, specijalnim hemijskim sredstvima za uklanjanje grafita. Posle 20-tak minuta, u zavisnosti od podloge, pristupa se pranju toplom vodom pod visokim pritiskom. Ukoliko postoji potreba postupak se ponavlja 2 do 3 puta, pošto su „beogradski grafiti u priličnoj meri stari“, kažu iskusni radnici JKP „Gradska čistoća“. Istovremeno sa čišćenjem grafita očišćena fasada se premazuje takozvanom anti-grafit bojom, što  sprečava novo pisanje grafita.