160. GODIŠNJICA PRVOG BEOGRADSKOG PEVAČKOG DRUŠTVA

Opština Stari grad je pokrovitelj proslave jubileja 160 godina od osnivanja Prvog beogradskog pevačkog društva, koje je aktivno od 14. januara 1853. godine. Na sednici Veća koja je održana 4. oktobra, odlučeno je da se za troškove oberžavanja godišnjice Društva izdvoji 70 000 dinara iz opštinskog budžeta.

Prvo beogradsko pevačko društvo, naime, namerava da sa velikim planovima uđe u Novu godinu. Primarna im je arhiva, koju treba srediti, i snimanje dva CD-a, na kojim će se naći numere standardnog i dečijeg hora. Takođe, Prvo beogradsko pevačko društvo u planu ima da u toku 2013. godine održe minimum četiri koncerta ( januar, maj, dva u septembru). Pored standardne postavke Društvo želi da obogati svoj repertoar i beogradskoj publici predstavi i najstarije horove iz okruženja.

O značaju Prvog beogradskog pevačkog društva dovoljno govori podatak da najpoznatiji srpski kompozitori potiču, upravo, iz njega: Stevan Mokranjac, Kosta Manojlović, Vojislav Ilić, ali i to da hor izvodi svetovnu i duhovnu muziku na pet jezika( srpskom, ruskom, staroslovenskom, grčkom, nemačkom).