160. ГОДИШЊИЦА ПРВОГ БЕОГРАДСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА

Општина Стари град je покровитељ прославе јубилеја 160 година од оснивања Првог београдског певачког друштва, које је активно од 14. јануара 1853. године. На седници Већа која је одржана 4. октобра, одлучено је да се за трошкове обержавања годишњице Друштва издвоји 70 000 динара из општинског буџета.

Прво београдско певачко друштво, наиме, намерава да са великим плановима уђе у Нову годину. Примарна им је архива, коју треба средити, и снимање два ЦД-а, на којим ће се наћи нумере стандардног и дечијег хора. Такође, Прво београдско певачко друштво у плану има да у току 2013. године одрже минимум четири концерта ( јануар, мај, два у септембру). Поред стандардне поставке Друштво жели да обогати свој репертоар и београдској публици представи и најстарије хорове из окружења.

О значају Првог београдског певачког друштва довољно говори податак да најпознатији српски композитори потичу, управо, из њега: Стеван Мокрањац, Коста Манојловић, Војислав Илић, али и то да хор изводи световну и духовну музику на пет језика( српском, руском, старословенском, грчком, немачком).