OPŠTINA STARI GRAD DODELILA PLAKETE ZAHVALNOSTI VOLONTERIMA, NAJAKTIVNIJIM SENIORIMA I UDRUŽENJIMA KOJE KRASE DOBRA VOLJA, MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST I HUMANOST NA DELU

Predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović dodelio je danas plakete – zahvalnice najaktivnijim seniorima – volonterima i njihovim udruženjima koji su se u proteklom periodu nesebično i aktivno angažovali u radu i sprovođenju programa opštinskog Volonterskog servisa i Senior centra. Svečanom prijemu i dodeli zahvalnica prisustvovali su Maria Markov, pomoćnica predsednika opštine zadužena za oblasti primarne zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite i Nevena Živić,  rukovodilac Volonterskog servisa i sekretar OO CK Stari grad.

Plaketama – zahvalnicama nagrađeni su Starograđani – Seniori „Velikog srca“: Dušan Maksimović, Slobodanka Jovanović, Vesna Habić, Latinka Pupovac, Zoran Antović, Radmila Lazić, Javorka Zdravković, Kepa Rudaković, Branislav Bata Starčević i Milanko Zuković.

„Programe Senior centra i Volonterskog servisa  za aktivno treće doba koristilo je preko pet hiljada starogradskih penzionera. To je skoro  polovina ukupnog broja penzionera na našoj opštini, a sve aktivnosti smo sproveli u partnerstvu i saradnji sa Vama. Ovo je prilika da Vam ukažemo poštovanje i da se zahvalimo za Vaš nesebičan rad jer sami, da niste učestvovali, to ne bismo mogli da ostvarimo – od rekreativnih aktivnosti, kreativnih radionica do izleta, krstarenja i kampova koje je krasila međugeneracijska saradnja. Ujedno, ovo je prilika da podstaknemo i druge da se uključe u rad Volonterskog servisa i Senior centra“, rekao je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad i pozdravio sve prisutne.

„Starogradske volontere krase dobra volja, međugeneracijska solidarnost i humanost na delu. Izdvojila bih druženje naših mladih i starijih volontera na izletima, gde su svi uživali u dobrom društvu. Vraćali su se prezadovoljni, puni utisaka i neke nove životne energije. Zajedno smo pravili novogodišnje paketiće u akciji „Jedan paketić, mnogo ljubavi“, kao i u radu centra za lica bez krova nad glavom u Solunskoj “, ističe Nevena Živić i dodaje da  Volonterski servis uspešno funkcioniše zahvaljujući opštini, a da su usluge koje se pružaju Starograđanima podignute su na jedan viši nivo.

„Dodela plaketa zahvalnica je prilika da se simbolično odužimo pojedincima za nesebični volonterski rad u lokalnoj zajednici. Svakako da je najveća nagrada za rad svakog volontera, pohvala sugrađana, koja čestitka ili pismo zahvalnosti, koja su uvek iskreno ispisana zahvalnom rukom, direktno iz srca korisnika usluga“, kaže Nevena Živić i dodaje da je opština Stari grad prva srpska lokalna samouprava koja je za svoje mlade i starije volontere organizovala trodnevni međugeneracijski, edukativni kamp u Aleksandrovcu, što je svojevrsni primer „dobre prakse“.

Nagrađeni Starograđani, seniori-volonteri ističu da im ova zahvalnost i pažnja naše opštine  mnogo znači.

„Zahvalnost opštine Stari grad je za mene iznenađenje i ukazuje da neko ceni ono što radite. Vodim školu slikanja koja je pokazala, posebno redovne izložbe u UK „Parobrod“ nakon radionica, da imamo puno talentovanih starijih sugrađana, koji su razvili svoj skriveni talenat i koji dokazuju da je umetnost – radost života!“,  kaže slikar Zoran Antović, koji vodi dvomesečnu školu slikanja, jedan od brojnih besplatnih programa Senior centra.

Starograđanka, energična Slobodanka Boba Jovanović, aktivna je više decenija u svim segmentima volonterskog rada, kao član „Mladih istraživača Srbije”, opštinskog Volonterskog servisa ili kao volonter – dobrovoljac širom naše planete.

„Volontiranje je za mene lično zadovoljstvo – a to je pomoći drugima! Plaketa koju smo danas dobili je divna pažnja naše opštine jer je pokazala da se iskreno zalaže za svoje sugrađane”, ističe neumorna Boba, koja se ovih dana sprema za put – na Island!

Stari grad je gradska opština sa najvećim brojem starijih sugrađana u odnosu na broj stanovnika. Opštinski programi Senior centra i rad Volonterskog servisa, namenjeni su sugrađanima trećeg životnog doba i svima kojima je pomoć potrebna. U protekle četiri godine afirmisali su Stari grad kao model socijalno odgovorne opštine i lokalne zajednice u kojoj se neguje međugeneracijsku solidarnost i humanost sugrađana, svih generacija. Volonterski servis je na usluzi najstarijim građanima tokom čitave godine. Starogradski volonteri imaju redovnu obuku u Crvenom krstu „Stari grad“ i na taj način ima spremne dobrovoljce voljne da pomognu starijim ili socijalno ugroženim sugrađanima.

Video prilog pogledajte OVDE